Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Grillowane szaszłyki z kurczakiem"
Składniki
Mięso kurczaka dokładnie umyj, oczyść, pokrój w paski.
Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę do miski. Dodaj sok z cytryny, miód, sos sojowy, przecier pomidorowy, ocet winny, słodką i ostrą paprykę, dokładnie wymieszaj. Włóż kurczaka, delikatnie wymieszaj. Wstaw na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc.
Patyczki do szaszłyków mocz w wodzie ok. godziny. Nabij na nie paski kurczaka. Ułóż na gorącym ruszcie, piecz z każdej strony po kilka minut.
Czas przygotowania 25 min, ilość porcji 4, cena za porcję 1,80 zł
Do marynaty dodaj tylko niewielką szczyptę soli i odpowiednio posól szaszłyki dopiero po grillowaniu (sól sprawia, że mięso łatwo wysycha). Ich grubość nie powinna przekraczać 2 cm, wtedy równomiernie się upieką. Najlepiej je grillować na aluminiowej tacce, bo mięso łatwo przywiera do rusztu i się przypala.Źródło: Chwila dla Ciebie