Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Grillowane udka kurczaka"
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 94
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 178
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 457
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 266
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 94
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 178
Pieczeń godna świątecznego stołu. Udziec z indyka jest niezwykle wdzięcznym m...
Odsłon: 457
W sklepie nie dostałam gotowego selera konserwowego, więc trzeba było sobie p...
Odsłon: 266
Składniki
Udka z kurczaka oczyść, opłucz i osusz. Dopraw solą i przełóż do większej miski. Czosnek przeciśnij przez praskę, a papryczkę posiekaj na drobne kawałki. 4 Warzywa wymieszaj z miodem, startą skórką pomarańczy, sokiem z pomarańczy i olejem.
Udka kurczaka dokładnie obtocz w marynacie i przykryj folią aluminiową. Odstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Połóż udka na rozgrzanym ruszcie. Powoli grilluj przez ok. 40 minut, często obracając i dodatkowo nacierając marynatą.
Umyj pomarańcze i pokrój w plastry. Pod koniec grillowania połóż je na ruszt razem z papryczkami. Udka podawaj z pieczywem.
Czas: ok. 50 minut (bez marynowania) | Poziom: średni | ok. 4 porcje, 414 kcal/porcja.Źródło: Tele Tydzień