Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Grillowany bakłażan z fetą"
Składniki
Czas przygotowania 70 minut. Cena jednej porcji 2,50 zł.
Bakłażany myjemy i osuszamy. Kroimy wzdłuż na cienkie plastry, posypujemy solą i odstawiamy do chwili, aż puszczą sok.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Fetę rozdrabniamy widelcem lub miksujemy. Doprawiamy mielonym białym pieprzem, ewentualnie drobno posiekanymi ziołami. Pomidory na chwilę wkładamy do wrzątku, wyjmujemy, zdejmujemy skórkę, a miąższ kroimy w kosteczkę.
Plastry bakłażanów delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Z obydwu stron smarujemy czosnkową oliwą. Grillujemy na złoty kolor. Ciepłe smarujemy serem. Ser posypujemy pomidorami. Zwijamy w roladki, spinamy kuchennymi patyczkami lub związujemy blanszowanymi listkami pora i od razu podajemy.
Wartość odżywcza jednej porcji 155 kcal Białko 7,8 g/Tłuszcz 6,6 g/Węglowodany 11 g.