Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Grochówka kuroniówka"
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 230
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 97
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 29
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 29
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 230
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 97
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 29
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 29
Składniki
Zalej wodą groch, a potem odstaw na noc. Pokrój boczek w kostkę, kiełbasę w półplasterki. Podsmaż boczek z kiełbasą na rozgrzanym oleju, dodaj posiekaną cebulę z czosnkiem, zioła i przyprawy bez liści laurowych i ziela angielskiego, smaż razem około 10 minut. Jeżeli tłuszczu jest za mało, dodaj jeszcze łyżkę oleju.
Wrzuć przesmażone do namoczonego grochu, dolej wodę, dodaj marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie i gotuj około 30 minut.
Po tym czasie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuj na małym ogniu jeszcze 15 minut. Zupę dopraw solą i pieprzem. Podawaj z grzankami, posypaną natką pietruszki.
Czas przygotowania: 90 minut, dla 6 osóbŹródło: Olivia