Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gruszki w zalewie"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 74
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3317
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1160
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 98
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 74
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3317
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1160
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 98
Składniki
Gruszki obierz, pokrój na kawałki, wytnij gniazda nasienne. Sok cytrynowy wymieszaj z kilkoma łyżkami wody, zanurz gruszki.
Zalewa: pół litra wody wlej do garnka. Dodaj cukier, goździki i cynamon, zagotuj. Włóż gruszki, gotuj ok. 3 minut na małym ogniu, aż gruszki będą szkliste.
Gruszki wyjmij z syropu, lekko osącz. Napełnij nimi wyparzone, suche słoiki. Do syropu po gotowaniu gruszek wlej ocet, ponownie zagotuj.
Zalewą napełnij słoiki z gruszkami. Dokładnie zakręć. Wstaw do garnka z wrzącą wodą, gotuj ok. 20 minut. Ostudź.
Gruszki przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.
<strong>Czas przygotowania 40 min. Ilość słoików po 0,33 l - 4. Cena za słoik 2 zł.
Przepis przysłała Małgorzata Sopata z Rytra.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie