Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gruszki w zalewie"
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4994
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419284
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4994
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419284
Składniki
Gruszki obierz, pokrój na kawałki, wytnij gniazda nasienne. Sok cytrynowy wymieszaj z kilkoma łyżkami wody, zanurz gruszki.
Zalewa: pół litra wody wlej do garnka. Dodaj cukier, goździki i cynamon, zagotuj. Włóż gruszki, gotuj ok. 3 minut na małym ogniu, aż gruszki będą szkliste.
Gruszki wyjmij z syropu, lekko osącz. Napełnij nimi wyparzone, suche słoiki. Do syropu po gotowaniu gruszek wlej ocet, ponownie zagotuj.
Zalewą napełnij słoiki z gruszkami. Dokładnie zakręć. Wstaw do garnka z wrzącą wodą, gotuj ok. 20 minut. Ostudź.
Gruszki przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.
<strong>Czas przygotowania 40 min. Ilość słoików po 0,33 l - 4. Cena za słoik 2 zł.
Przepis przysłała Małgorzata Sopata z Rytra.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie