Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nazwa dania wzięła się od nazwy specjalnej patelni tapa, w której przygotowuje się tego pysznego kurczaka. Danie przygotowuje się błyskawicznie i jest efektowne Przepis z książki "Kuchnia gruzińska".
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 651
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 94
Marzysz o naleśnikach, które są cienkie, delikatne i nie rwą się podczas smaż...
Odsłon: 1192
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 651
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 94
Marzysz o naleśnikach, które są cienkie, delikatne i nie rwą się podczas smaż...
Odsłon: 1192
Składniki
Szukałam małego kurczaka a znalazłam perlicę. W sam raz na patelnię. Jest bardzo smaczna a do tego delikatniejsza i aromatyczna.
Drób rozcięłam od strony mostku- i niekoniecznie, ale dla ułatwienia wyjęłam kości piersiowe.
Tuszkę natarłam solą, pieprzem, papryką, kolendrą i octem winnym.
Tuszkę dałam na patelnię na to papier do pieczenia i całość przycisnęłam garnkiem z wodą. Każdą stronę smażyłam po 10- 15 minut. Mięso po tym czasie będzie dosmażone a płyn po przekłuciu klarowny. Ale ....
Dla tych co lubią aby mięso odchodziło od kości bez problemu jest dopieczenie dania w piekarniku. Przy okazji pod perlicą ułożyłam sobie warzywa jako dodatek. 30- 40 minut w 180 stopniach. Można przykryć papierem do pieczenia aby się nie przypalił.
Czosnek roztarłam z solą i odrobiną wody- najlepiej jest też dodać odrobinę tłuszczu z pieczenia- to jest sos do polania lub maczania mięsa.
Smacznego :)