Do góry

Dania główne Przepis na:

Gruziński kurczak tapaka

Gruziński kurczak tapaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 689 Ocena: 14249

Dodano:

Odsłon: 317

Nazwa dania wzięła się od nazwy specjalnej patelni tapa, w której przygotowuje się tego pysznego kurczaka. Danie przygotowuje się błyskawicznie i jest efektowne Przepis z książki "Kuchnia gruzińska".

Składniki

1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gruziński kurczak tapaka

Przygotowanie

  1. Szukałam małego kurczaka a znalazłam perlicę. W sam raz na patelnię. Jest bardzo smaczna a do tego delikatniejsza i aromatyczna.

  2. Drób rozcięłam od strony mostku- i niekoniecznie, ale dla ułatwienia wyjęłam kości piersiowe.

  3. Tuszkę natarłam solą, pieprzem, papryką, kolendrą i octem winnym.

  4. Tuszkę dałam na patelnię na to papier do pieczenia i całość przycisnęłam garnkiem z wodą.
    Każdą stronę smażyłam po 10- 15 minut. Mięso po tym czasie będzie dosmażone a płyn po przekłuciu klarowny. Ale ....

  5. Dla tych co lubią aby mięso odchodziło od kości bez problemu jest dopieczenie dania w piekarniku.
    Przy okazji pod perlicą ułożyłam sobie warzywa jako dodatek.
    30- 40 minut w 180 stopniach. Można przykryć papierem do pieczenia aby się nie przypalił.

  6. Czosnek roztarłam z solą i odrobiną wody- najlepiej jest też dodać odrobinę tłuszczu z pieczenia- to jest sos do polania lub maczania mięsa.

  7. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń