Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Grzybowe kopytka"
Tarta czekoladowo-malinowa to ciasto, które świetnie sprawdzi się na każdą ok...
Odsłon: 171
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 491
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 164
Polecam.
Odsłon: 788
Tarta czekoladowo-malinowa to ciasto, które świetnie sprawdzi się na każdą ok...
Odsłon: 171
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 491
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 164
Polecam.
Odsłon: 788
Składniki
Czas ok. 90 min; porcja – 440 kcal, cena 2,5 zł
Grzyby oczyść, wypłucz dokładnie pod bieżącą wodą, osusz, pokrój w grube plastry. Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie (około 20 minut). Ostudź i przepuść przez praskę. Możesz też wykorzystać ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia.
Do masy ziemniaczanej dodaj jajka i mąkę. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego wałeczki, pokrój ukośnie. Kopytka wrzucaj na osolony wrzątek. Gotuj 2-3 minuty od czasu wypłynięcia.
Boczek pokrój w paski, przesmaż na łyżce oleju. Dodaj po szczypcie świeżych ziół, jeszcze chwilę smaż. Przełóż do miski. Na tej samej patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Usmaż grzyby.
Dodaj ugotowane kopytka oraz przesmażony boczek. Wymieszaj delikatnie zawartość patelni. Danie dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Aby ugotowane kopytka się nie skleiły, przelej je zimną wodą.Źródło: Świat kobiety