Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Grzybowe kopytka"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12330
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1388
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13163
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5384
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12330
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1388
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13163
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5384
Składniki
Czas ok. 90 min; porcja – 440 kcal, cena 2,5 zł
Grzyby oczyść, wypłucz dokładnie pod bieżącą wodą, osusz, pokrój w grube plastry. Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie (około 20 minut). Ostudź i przepuść przez praskę. Możesz też wykorzystać ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia.
Do masy ziemniaczanej dodaj jajka i mąkę. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego wałeczki, pokrój ukośnie. Kopytka wrzucaj na osolony wrzątek. Gotuj 2-3 minuty od czasu wypłynięcia.
Boczek pokrój w paski, przesmaż na łyżce oleju. Dodaj po szczypcie świeżych ziół, jeszcze chwilę smaż. Przełóż do miski. Na tej samej patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Usmaż grzyby.
Dodaj ugotowane kopytka oraz przesmażony boczek. Wymieszaj delikatnie zawartość patelni. Danie dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Aby ugotowane kopytka się nie skleiły, przelej je zimną wodą.Źródło: Świat kobiety