Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Grzybowy przysmak gajowego"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Kurki rozmroź i dokładnie wypłucz. Osącz grzyby na bawełnianej ściereczce. Boczek pokrój w jak najdrobniejszą kosteczkę. Tymianek opłucz, dobrze osusz i poodrywaj listki od gałązek. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Zeszklij na nim cebulę z czosnkiem. Wsyp ryż i mieszając, smaż do czasu, aż ziarenka zrobią się szkliste.
Bulion warzywny mocno podgrzej. Do ryżu wlej wino i duś na średnim ogniu, aż ziarenka wchłoną cały płyn.
Na drugiej patelni rozgrzej pozostałe masło. Wrzuć boczek i smaż, aż się zrumieni. Wtedy dodaj grzyby. Oprósz solą i pieprzem. Mieszając, smaż 3 min.
Grzyby z boczkiem dołóż do ryżu. Dodaj też tymianek, wszystko wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego. Zalej gorącym bulionem. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz 40 min. Po tym czasie pokrywkę zdejmij. Wierzch zapiekanki posyp startym serem. Zapiekaj jeszcze 5 min.Źródło: Tina