Do góry

Dania główne Przepis na:

Grzyby po rosyjsku

Grzyby po rosyjsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 316 Ocena: 3468

Dodano:

Odsłon: 384

I jeszcze jeden sposób na użycie świeżych grzybów, bo one - pomimo przymrozków - wciąż są! Taki pomysł na przyrządzenie leśnych grzybów znalazłam wieki temu w gazetce kulinarnej “Smaki i aromaty”. W latach 90-tych to był mój ulubiony kuchenny tytuł, niektóre numery wciąż przechowuję i korzystam z nich. Od czasu do czasu przepisy z tej gazetki przenoszę tu, na blog, bo chcę się z Tobą podzielić moimi ulubionymi recepturami. Tak jest i tym razem, grzyby po rosyjsku wyczytałam w gazecie już w 1998 roku i wciąż je lubię. Nie mam pojęcia, czy ten sposób przyrządzania leśnych grzybów ma coś wspólnego z Rosją i kuchnią rosyjską, ale smak jest niezapomniany, więc na pewno warto spróbować.

Składniki

  • 1 kg leśnych grzybów (poza sezonem grzybowym możesz użyć grzybów mrożonych)
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki masła (często używam masła klarowanego, ale to nie jest konieczne) + masło do posmarowania formy – weganie zastępują ole
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 3 jagody (a właściwie – szyszkojagody) jałowca
  • 2 liście laurowe
  • 1 szklanka gęstej, lekko kwaśnej śmietany (może to być wegański zamiennik śmietany)
  • 1 łyżka mąki (używam orkiszową, ale może być pszenna albo bezglutenowa – zależnie od możliwości i potrzeb)
  • kilogram ziemniaków
  • około 100 g utartego żółtego sera lub wegańskiego zamiennika sera
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • zielenina do posypania przed podaniem – koperek, natka pietruszki albo jesienna “dziczyzna” – czyli dzikie zioła, jakie kto ma
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Grzyby leśne – mogą być rozmaite, jak to bywa w koszyku grzybiarza – oczyść z paprochów, igliwia, mchu i piasku. Pokrój w paski i ewentualnie opłucz. Mycie grzybów nie jest konieczne, o ile nie są bardzo zapiaszczone i brudne. Jeśli to tylko możliwe – nie myj grzybów, bo to pozbawia je części smaku i aromatu, powodując nasączenie grzybków wodą. One chłoną wodę jak gąbka, a potem gotują się na patelni jak zupa, zamiast smażyć i dusić we własnym smacznym sosie. Więc nie płucz grzybów, no chyba, że są bardzo brudne.

  2. W dużym rondlu rozpuść masło i przesmaż na nim drobno posiekane cebule. Gdy się lekko wyzłocą – dodaj grzyby i duś na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut. Podczas duszenia dodaj sól, pieprz, ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe. Na tym etapie możesz schłodzić grzyby i pozostawić w lodówce do następnego dnia. Jeśli to nie jest konieczne – od razu przejdź do dalszych punktów programu.

  3. Gdy grzybki nieco się zagęszczą, czyli wyparuje większość wilgoci – wlej śmietanę rozmieszaną z mąką i gotuj wszystko przez chwilę, do zgęstnienia.

  4. W międzyczasie w innym garnku w lekko osolonej wodzie podgotuj przez 15 minut obrane ziemniaki – mają być półtwarde. Po wystudzeniu pokrój je w plastry.

  5. Naczynie do zapiekania posmaruj masłem. Układaj cienkie warstwy pokrojonych w plasterki ziemniaków i usmażonych grzybów. Na koniec posyp wierzch tartym serem i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.

  6. Podając potrawę – posyp ją siekaną zieleniną.

  7. Grzyby po rosyjsku są tak smaczne, że same wędrują do ust. Dobrze podane grzyby to prawdziwy, choć dość rzadki przysmak. Wielki rarytas.

  8. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 08 listopada Przepyszne i pachnące lasem danie bezmięsne,coś dla mnie :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń