Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
I jeszcze jeden sposób na użycie świeżych grzybów, bo one - pomimo przymrozków - wciąż są! Taki pomysł na przyrządzenie leśnych grzybów znalazłam wieki temu w gazetce kulinarnej “Smaki i aromaty”. W latach 90-tych to był mój ulubiony kuchenny tytuł, niektóre numery wciąż przechowuję i korzystam z nich. Od czasu do czasu przepisy z tej gazetki przenoszę tu, na blog, bo chcę się z Tobą podzielić moimi ulubionymi recepturami. Tak jest i tym razem, grzyby po rosyjsku wyczytałam w gazecie już w 1998 roku i wciąż je lubię. Nie mam pojęcia, czy ten sposób przyrządzania leśnych grzybów ma coś wspólnego z Rosją i kuchnią rosyjską, ale smak jest niezapomniany, więc na pewno warto spróbować.
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 149
Polecam.
Odsłon: 1685
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1749
Kluski leniwe to delikatne i szybkie do przygotowania danie z ziemniakow, mąk...
Odsłon: 149
Polecam.
Odsłon: 1685
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1749
Składniki
Grzyby leśne – mogą być rozmaite, jak to bywa w koszyku grzybiarza – oczyść z paprochów, igliwia, mchu i piasku. Pokrój w paski i ewentualnie opłucz. Mycie grzybów nie jest konieczne, o ile nie są bardzo zapiaszczone i brudne. Jeśli to tylko możliwe – nie myj grzybów, bo to pozbawia je części smaku i aromatu, powodując nasączenie grzybków wodą. One chłoną wodę jak gąbka, a potem gotują się na patelni jak zupa, zamiast smażyć i dusić we własnym smacznym sosie. Więc nie płucz grzybów, no chyba, że są bardzo brudne.
W dużym rondlu rozpuść masło i przesmaż na nim drobno posiekane cebule. Gdy się lekko wyzłocą – dodaj grzyby i duś na niewielkim ogniu przez kilkanaście minut. Podczas duszenia dodaj sól, pieprz, ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe. Na tym etapie możesz schłodzić grzyby i pozostawić w lodówce do następnego dnia. Jeśli to nie jest konieczne – od razu przejdź do dalszych punktów programu.
Gdy grzybki nieco się zagęszczą, czyli wyparuje większość wilgoci – wlej śmietanę rozmieszaną z mąką i gotuj wszystko przez chwilę, do zgęstnienia.
W międzyczasie w innym garnku w lekko osolonej wodzie podgotuj przez 15 minut obrane ziemniaki – mają być półtwarde. Po wystudzeniu pokrój je w plastry.
Naczynie do zapiekania posmaruj masłem. Układaj cienkie warstwy pokrojonych w plasterki ziemniaków i usmażonych grzybów. Na koniec posyp wierzch tartym serem i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut.
Podając potrawę – posyp ją siekaną zieleniną.
Grzyby po rosyjsku są tak smaczne, że same wędrują do ust. Dobrze podane grzyby to prawdziwy, choć dość rzadki przysmak. Wielki rarytas.
Smacznego!