Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Grzyby w pieczonych ziemniakach"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 90
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 209
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 163
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 90
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 209
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 163
Składniki
Ziemniaki dokładnie umyj, ponakłuwaj widelcem, osól, obłóż plasterkami czosnku i każdy osobno owiń folią aluminiową. Ułóż na blasze i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz na środkowym poziomie w temperaturze 200°C około 50 minut.
W tym samym czasie grzyby oczyść, szybko umyj i starannie osusz. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę, a po chwili smażenia dodaj grzyby, oprósz majerankiem i smaż jeszcze kilka minut razem na wolnym ogniu. Pod koniec smażenia dopraw solą oraz pieprzem.
Na oddzielnej patelni przesmaż boczek. Upieczone ziemniaki odwiń z folii. Następnie przekrój każdy na pół. Nakładaj na talerze po 2 połówki ziemniaków, a na wierzch każdej nałóż po porcji smażonych grzybów prosto z patelni, aby były jeszcze gorące.
Podawaj od razu z gałązkami świeżego majeranku, smażonym wędzonym boczkiem oraz kwaśną śmietaną, sosem majonezowym, tatarskim lub czosnkowym.
(bez czasu oczekiwania): 50 minut Porcja: 395 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie