Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Grzyby w pieczonych ziemniakach"
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 61
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 35
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 62
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 356
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2575
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 61
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 35
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 62
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 356
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2575
Składniki
Ziemniaki dokładnie umyj, ponakłuwaj widelcem, osól, obłóż plasterkami czosnku i każdy osobno owiń folią aluminiową. Ułóż na blasze i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz na środkowym poziomie w temperaturze 200°C około 50 minut.
W tym samym czasie grzyby oczyść, szybko umyj i starannie osusz. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę, a po chwili smażenia dodaj grzyby, oprósz majerankiem i smaż jeszcze kilka minut razem na wolnym ogniu. Pod koniec smażenia dopraw solą oraz pieprzem.
Na oddzielnej patelni przesmaż boczek. Upieczone ziemniaki odwiń z folii. Następnie przekrój każdy na pół. Nakładaj na talerze po 2 połówki ziemniaków, a na wierzch każdej nałóż po porcji smażonych grzybów prosto z patelni, aby były jeszcze gorące.
Podawaj od razu z gałązkami świeżego majeranku, smażonym wędzonym boczkiem oraz kwaśną śmietaną, sosem majonezowym, tatarskim lub czosnkowym.
(bez czasu oczekiwania): 50 minut Porcja: 395 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie