Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki po węgiersku jest obecnie chyba najbardziej uwielbianym przez Polaków sposobem podania placków ziemniaczanych. Gęsty, aromatyczny sos, kruche mięso, a do tego chrupiące, ziemniaczane ciasto to niewątpliwy rarytas. Jak zrobić dobry gulasz do placków po węgiersku, by cieszyć się tym daniem nie tylko w restauracjach?
Polecam.
Odsłon: 1152
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1639
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1108
Polecam.
Odsłon: 1152
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1639
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1108
Składniki
Przygotuj marynatę z 3 łyżek oleju, sosu sojowego, 1 łyżeczki słodkiej papryki, 1 ząbka czosnku i szczypty pieprzu. Umyj wołowinę i oczyść z błonek. Pokrój na niewielkie kawałki. Obtocz je w marynacie i wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia obsmaż je krótko (jeśli to konieczne, dodaj na patelnię nieco oleju) i przełóż do garnka z grubym dnem.
Pokrój cebulę. Usuń z papryk gniazda nasienne i także dość drobno je pokrój. Obierz i pokrój na plasterki marchewkę. Dolej na patelnię trochę oleju i zeszklij cebulę wraz z ze sproszkowanymi paprykami. Dołóż świeże papryki, marchewkę i smaż przez kilka minut. Przełóż zawartość patelni do garnka z mięsem.
Zalej zawartość ganka czerwonym winem. Dodaj resztę czosnku (przeciśniętego przez praskę) i majeranek. Zagotuj, a następnie zmniejsz moc palnika do minimum. Gotuj gulasz do czasu, aż mięso całkowicie zmięknie, co pewien czas mieszając i podlewając bulionem. Pod koniec gotowania dodaj passatę pomidorową. Gotuj jeszcze przez chwilę (aż sos się z powrotem zredukuje). Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Gotowy gulasz przełóż na duże placki ziemniaczane (wielkości patelni). Przed podaniem złóż je na pół. Możesz udekorować kleksem kwaśnej śmietany.