Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gulasz na ostro"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 259
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 259
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Cebule obierz i grubo poszatkuj. Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę. W rondlu rozgrzej smalec. Wrzuć cebulę, usmaż na złoty kolor. Dodaj obydwa rodzaje mięsa.
Całość oprósz solą, pieprzem oraz mielonym chili. Smaż kilka minut, cały czas mieszając. Suszone pomidory wyjmij z oleju, posiekaj. Na powrót połącz z olejem oraz łyżką przecieru pomidorowego. Wlej do rondla.
Dodaj czerwone wino oraz 500 ml bulionu mięsnego (może być z kostki). Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem ok. 60 minut.
W tym czasie obierz i pokrój w płatki kilka ząbków czosnku. Opłucz i osusz dwie kolorowe papryki. Przekrój je na połówki, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój na większe kawałki. Wrzuć do gulaszu razem z pokrojonym czosnkiem. Duś jeszcze kilka minut. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem oraz świeżymi lub suszonymi ziołami (majerankiem lub tymiankiem).
Czas ok. 110 min; porcja – 380 kcal, cena 3,80 zł.
Wędzona papryka
Smak gulaszu, fasolki po bretońsku i innych dań jednogarnkowych doskonale podkreśla wędzona papryka – suszona przyprawa o dymnym smaku i aromacie.
Gulasz najlepiej podawać na stół z białym pieczywem.Źródło: Świat kobiety