Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gulasz ogrodnika z karkówką"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 140
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 140
Składniki
Karkówkę umyj, wytrzyj, pokrój w kostkę. Włóż do miseczki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z olejem. Dodaj 2 łyżeczki ziołowej przyprawy do wieprzowiny oraz sól i pieprz do smaku. Zalej mięso w miseczce. Wymieszaj. Przykryj kawałkiem folii spożywczej. Włóż do lodówki na 3 godziny.
Kapustę oczyść, liście pokrój w paseczki. Marchewki obierz, opłucz, potnij w słupki. Papryki rozetnij, usuń środki z pestkami. Strąki umyj, osusz i pokrój w paseczki. Fasolkę oczyść, potnij na kawałki. Przyprawioną zamarynowaną karkówkę wraz z zalewą przełóż do garnka. Postaw na dużym płomieniu. Mieszając, smaż 4–5 minut, aż mięso lekko się zrumieni ze wszystkich stron. Następnie do karkówki dołóż kapustę, marchewkę, paprykę i fasolkę.
podlej bulionem. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Poczekaj, aż bulion zawrze, potem zmniejsz płomień. Warzywa z mięsem duś pod przykryciem jeszcze ok. 15 minut.
Groszek przebierz, opłucz, dodaj do gotujących się warzyw z mięsem. Duś jeszcze 7–10 minut. Kiełki rzodkiewki opłucz na sitku pod bieżącą wodą, dobrze osącz. Dodaj do dania. Całość ponownie przypraw do smaku. Podawaj z kawałkiem chrupiącej bagietki.Źródło: Tina