Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz po węgiersku

Gulasz po węgiersku

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4434

Dodano:

Odsłon: 7

Wypróbowany przepis na "Gulasz po węgiersku"

Składniki

  • 600 g cebuli
  • po 1 czerwonej
  • żółtej i zielonej papryce
  • 3 łyżki oleju
  • 800 g mieszanego mięsa na gulasz
  • 2 listki laurowe
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • mielona papryka
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 20 g mąki
  • szczypta cukru
  • natka pietruszki do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebule obierz i posiekaj. Papryki przetnij, usuń pestki, resztę pokrój w kostkę. Do garnka z rozgrzanym olejem wrzuć kawałki mięsa i usmaż. Dodaj cebulę, paprykę oraz listki laurowe i krótko podsmaż.

  2. Dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw solą, pieprzem i papryką. Podlej bulionem, doprowadź do wrzenia, później duś 100 min i pod koniec dolej wino. Śmietanę wymieszaj z mąką i wlej do gulaszu.

  3. Z połowy natki oderwij kilka listków do dekoracji, resztę posiekaj i dodaj do gulaszu. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i słodką papryką. Przed podaniem gulasz udekoruj listkami natki.

  4. Czas: 135 min | Poziom: średni | 4 porcje, 450 kcal/porcja

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń