Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gulasz rybny"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1824
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1824
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Filety umyj, osusz i pokrój na równe, duże kawałki. Cebule obierz z łupin i drobno posiekaj.
W dużym garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj pomidory, obie mielone papryki, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz listki laurowe. Duś ok. 10 min. Następnie dodaj ryby, wino oraz ocet winny i wlej tyle wody, by je przykryła. Gotuj na dużym ogniu ok. 3 min, potem zmniejsz płomień, gotuj aż ryby będą miękkie.
W trakcie gotowania nie mieszaj potrawy, tylko od czasu do czasu potrząsaj garnkiem. Na koniec dopraw gulasz szczyptą cukru, solą oraz pieprzem i posyp natką. Podawaj z pieczywem, ryżem lub polentą.
Rada: Aby przygotować polentę, w dużym garnku zagotuj 1 l wody. Na wrzącą osoloną wodę, stopniowo ciągle mieszając, wsyp 25 dag mąki kukurydzianej.
Zmniejsz ogień, mieszając gotuj, aż masa będzie miała jednolitą konsystencję bez grudek. Przykryj i odstaw na 30 minut. Następnie przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch wygładź łyżką. Odstaw na 15- -20 minut, a gdy przestygnie pokrój na kwadraty lub trójkąty.
45 minut. Porcja: 395 kilokalorii.
Fot. 123Rf/Picsel (3)Źródło: Świat i Ludzie