Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gulasz wieprzowy z koperkiem i kolendrą"
Tajemnicą dobrej kiełbasy drobiowej jest jej wyrobienie, indyk wcale nie jest...
Odsłon: 102
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 82
Tajemnicą dobrej kiełbasy drobiowej jest jej wyrobienie, indyk wcale nie jest...
Odsłon: 102
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 82
Składniki
Łopatkę opłucz, wytrzyj do sucha, pokrój w dosyć grubą kostkę. Kalafior dokładnie umyj, oczyść, podziel na małe różyczki. Cukinię umyj, odetnij końce, a resztę pokrój w kosteczkę. Pieczarki oczyść, wycierając wilgotnym papierowym ręcznikiem. Oczyszczone grzyby potnij w cienkie plasterki.
Cebule oraz czosnek obierz, grubo posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć cebule i czosnek. Oprósz je curry. Smaż, aż przyprawa zacznie intensywnie pachnieć. Wtedy dołóż mięso i pieczarki. Mieszając, zrumień je. Podlej bulionem. Dołóż ziarenka ziela angielskiego. Posól. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień, duś pod przykryciem 40 minut.
Około 20 minut przed końcem duszenia do mięsa dodaj różyczki kalafiora oraz kawałeczki cukinii. Mąkę wymieszaj z odrobiną zimnej wody. Wlej do gulaszu, mieszając, gotuj, aż sos zacznie gęstnieć.
Zioła opłucz, osusz, kilka listków kolendry odłóż do dekoracji. Resztę ziół posiekaj. Gulasz wymieszaj z kolendrą oraz koperkiem. Dodaj groszek. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Podgrzej razem. Podawaj z ziemniakami z wody albo makaronem. Udekoruj resztą kolendry.Źródło: Tina