Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz wołowy

Gulasz wołowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 1473

Dodano:

Odsłon: 22378

Gulasz wołowy, ale zrobiony troszkę inaczej, pod mojego syna, który w sosie wykryje nawet milimetrowy kawałek cebuli :-) Powiem tylko tyle... jadł aż mu się uszy trzęsły. Mięso mięciutkie, sos wyszedł przepyszny, gładki, po zblendowaniu smaki się przegryzły. Łapcie przepis, bo warto. Na moim profilu na Instagramie znajdziecie filmik krok po kroku :-)

Składniki

  • 500 g wołowiny (u mnie pręga)
  • 1 cebula (dałam czerwoną)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • przyprawy: papryka czerwona, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe
  • mąka pszenna do panierowania
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia + 100 ml zimnej wody
  • masło klarowane do smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Gulasz wołowy

Przygotowanie

  1. Mięso oczyścić z błonek, pokroić na mniejsze kawałki i obtoczyć w mące pszennej. Na patelni rozgrzać masło, wsypać paprykę czerwoną, chwilę smażyć, dodać mięso i podsmażyć do zrumienienia. Następnie dodać kawałki cebuli i czosnku, ziele angielskie i liście laurowe, podlać 500 ml zimnej wody i przykryć. Dusić pod przykryciem ok. 2h do miękkości, w międzyczasie doprawić solą i pieprzem.

    Na koniec przygotować sos.

    Z patelni wyjąć mięso, ziele angielskie i liście laurowe. Pozostałość przelać do garnuszka i zblendować. Garnek postawić na palniku i zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą. Sos chwilę zagotować i wlać na patelnię. Dodać mięso, wymieszać i ew. jeszcze doprawić.



    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 04 stycznia Nie jem dużo na obiad, ale w tym przypadku poprosiłbym, o repetę ;)
Pyszne jedzonko :)
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń