Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gulasz z gęsi"
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4677
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 85
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 102
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 318
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4677
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 85
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 102
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 318
Składniki
Piersi umyj, osusz papierowym ręcznikiem, usuń z nich skórę. Mięso pokrój w paski lub kostkę, oprósz majerankiem, solą oraz pieprzem a następnie obtocz w mące. Umyte pieczarki pokrój w plastry. Cebulę drobno posiekaj. Brukselkę opłucz pod bieżącą wodą, odetnij twarde końcówki i usuń wierzchnie liście. Wrzuć do wrzącej osolonej wody, gotuj ok. 5 min od ponownego zagotowania się wody. Odcedź.
W garnku podgrzej bulion. Skórę z piersi włóż na rozgrzaną patelnię i smaż, by wytopił się z niej tłuszcz. Zdejmij skórę i wrzuć mięso. Smaż ok. 5 min na złoty kolor, cały czas mieszając. Przełóż je do bulionu. Na patelni na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę. Następnie dodaj pieczarki smaż tak długo, aż odparuje cały płyn. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż jeszcze 1-2 min.
Warzywa przełóż do garnka z mięsem. Duś na średnim ogniu 60-90 minut, aż mięso zmięknie. Na koniec do gulaszu dodaj brukselkę, wlej śmietankę i podgrzewaj jeszcze ok. 5 minut. Dopraw solą oraz pieprzem.
100 minut. Porcja: 360 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie