Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gulasz z indyka w chrupiących miseczkach"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 84
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 149
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 84
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 149
Składniki
Placki: mąkę, sól i proszek wymieszaj w miseczce. Dolej mleko i jogurt. Dobrze wymieszaj łyżką, a potem zagnieć rękoma. Ciasto przykryj i odstaw na godzinę.
Gulasz: mięso umyj, osusz, ew. pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz solą i pieprzem. Papryki oczyść, opłucz, pokrój w kostkę. Kukurydzę osącz z zalewy.
W garnku rozgrzej olej. Wrzuć mięso, zrumień je ze wszystkich stron. Dodaj papryki i pomidory. Podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem 35 minut. Pod koniec dodaj kukurydzę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól, pieprz i zioła.
Ciasto podziel na 6 porcji. Każdą cienko rozwałkuj. Placki wkładaj na mocno rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smaż, aż w cieście zaczną pojawiać się bąbelki i placki zrobią się rumiane (w sumie ok. 15 minut). Miseczki wyłóż ciepłymi plackami. Nałóż do nich gulasz. Posyp np. natką.Źródło: Naj