Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1818
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1818
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
35 min • Porcja 160 kcal • Koszt porcji 1,60 zł • Przepis na 2-3 porcje
Ugotowaną kaszę przekładam do garnka, mieszam z 2 łyżkami domowej przyprawy do sałatek, pozostawiam w cieple.
Obraną cebulę kroję w piórka i razem z papryką w proszku podsmażam na oliwie z oliwek. Gdy cebula nabierze koloru papryki, dodaję oczyszczony, pokrojony na kawałki filet z kurczaka oraz 2 łyżki domowej przyprawy do sałatek. Mieszam i obsmażam mięso. Zalewam je 1/2 szklanki wody i gotuję na małym ogniu.
Gdy mięso zmięknie, przygotowuję zawiesinę ze szklanki wody i 1-2 łyżek mąki. Wlewam ją stopniowo do gorącego sosu i mieszam. Czekam, aż sos zgęstnieje, doprawiam solą do smaku. Wykładam na ziołową kaszę jęczmienną.
Nie wyobrażam sobie życia bez kasz. Syte, smaczne, zdrowe. Zamiast ziemniaków, ale i świetne do sałatek. Aneta Klimecka z KatowicŹródło: Kobieta i życie