Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulasz z mięsem i grzybami to typowe jesienne danie. Rozgrzeje, nasyci, a do tego pozwoli na zanurzenie się w leśnych smakach.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1438
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 483
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1438
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 483
Składniki
Grzyby zalej wrzątkiem z czajnika i odstaw.
Wołowinę opłucz pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w kostkę o wielkości ok. 1,5 × 1,5 cm. Cebulę posiekaj w piórka.
Na rozgrzanym oleju obsmaż mięso ze wszystkich stron aż lekko się zrumieni. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, odsączone grzyby (wodę zostaw) i smaż razem, mieszając dość często.
Całość posyp mąką, krótko wymieszaj, a następnie zalej wodą z grzybów, aby mięso i grzyby były przykryte. Dodaj sól, pieprz, paprykę, liść laurowy, jałowiec i ziele angielskie.
Przykryj rondel i duś na małym ogniu przez około godzinę. W tym czasie mięso powinno zmięknąć.
Pod koniec gotowania dodaj śmietanę, zahartowaną wcześniej odrobiną gorącego sosu, aby się nie zwarzyła. Wymieszaj i dopraw do smaku.