Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z piersi kaczki z kaszą.

Gulasz z piersi kaczki z kaszą.

Autor:

Przepisów i artykułów: 697 Ocena: 4420

Dodano:

Odsłon: 1600

Dziś obiadek późno no ale niestety swojski drób o wiele dłużej się przygotowuje niż kupne, no ale nie ważne, najważniejsze że smacznie i wszyscy się najedli. Oprócz obiadu zrobiłam jeszcze wymyślony sernik ale przepis podam jak zastygnie.

Składniki

  • 1,5 kg piersi z kaczki ( u mnie z dwóch swojskich ),
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 2 łyżki przyprawy do kaczki,
  • 0,5 łyżki papryki słodkiej czerwonej w proszku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 4,5 szklanki wody,
  • 1 łyżka mąki,
  • 3 łyżki śmietany 12 %,
  • 0,5 łyżki pieprzu cytrynowego,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 małe liście laurowe.
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Gulasz z piersi kaczki z kaszą.

Przygotowanie

  1. Pierś kaczki razem ze skórą pokroić w dowolną kostkę.

  2. Obsypać przyprawami czyli przyprawą do kaczki, pieprzem cytrynowym i olejem, wszystko wymieszać następnie dodać paprykę czerwoną i również wymieszać odstawić na 15 minut aby przyprawy weszły w mięso.

  3. Po tym czasie mięso przełożyć na patelnię i go podsmażyć. Następnie dodawać stopniowo wodę, ziela angielskie oraz liście laurowe i dusić cały czas pod przykryciem do czasu aż mięso będzie miękkie.

  4. Pod koniec gdy mięso jest już miękkie dodać suszoną włoszczyznę i nadal dusić. Gdy warzywa suszone są już miękkie śmietanę rozprowadzić z wodą i mąką, zalać mięso i zagotować do powstania sosu.

  5. Obiad podałam z dwoma kaszami razem prażonymi jęczmienną i gryczaną oraz ogórek kiszony swój.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń