Do góry

Dania główne Przepis na:

halibut w sosie szpinakowym / ryba w piątek

Przepis dnia 2017-02-24
halibut w sosie szpinakowym / ryba w piątek

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2118

Dodano:

Odsłon: 2120

Góra białka, omega-3 i witaminy A. Krótko zapiekany halibut w sosie szpinakowym, opcjonalnie z dodatkiem brokułów.

Składniki

  • halibut surowy - ok. 150g/osobę
  • szpinak baby - paczka 250 g
  • czosnek niedźwiedzi - 1/2 łyżeczki
  • sól, pieprz - szczypta do smaku
  • brokuły (opcjonalnie, jesli akurat są ugotowane w ldówce)
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Szpinak myję, lekko osuszam, siekam i wrzucam na rozgrzaną patelnię.
    Dodaję czosnek niedźwiedzi i odrobinę świeżo mielonego pieprzu.
    Mieszam aż zmięknie i puści sok. Jakieś 5 min.


  2. Halibuta dokładnie myję, kroję na porcje, delikatnie solę, wkładam do naczynia żaroodpornego i zalewam sosem szpinakowym.

    Podoba mi się dużo zieleni na talerzu, a mam w lodówce gotowane brokuły (były wczoraj na obiad, więc zostawiłam kilka różyczek). Dorzucam je do naczynia z rybą (nie jest to konieczne).

  3. Tak przygotowanego halibuta wkładam do piekarnika na 15 minut na 160 stopni. To bardzo delikatna ryba i szybko się piecze, wię tyle wystarczy 300-400gramom. Jeśli przygotowuję więcej porcji lub kawałki są duże, wydłużam czas pieczenia, ale nigdy nie piekłam dłużej niż 30 minut.

    Wyłożoną na talerz rybę, polewam sosem z pieczenia.



    Aneks:
    Halibut jest wystarczająco tłustą rybą i ten tłuszcz jest zdrowym tłuszczem, więc nie dodaję żadnych olejów, oliw ani masła - ani do sosu szpinakowego, a ni do ryby.
    Używam czosnku niedźwiedziego, bo daje delikatny aromat i nie zabija smaku ryby.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń