Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 24-02-2017
Góra białka, omega-3 i witaminy A. Krótko zapiekany halibut w sosie szpinakowym, opcjonalnie z dodatkiem brokułów.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9145
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4804
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9145
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
Szpinak myję, lekko osuszam, siekam i wrzucam na rozgrzaną patelnię. Dodaję czosnek niedźwiedzi i odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Mieszam aż zmięknie i puści sok. Jakieś 5 min.
Halibuta dokładnie myję, kroję na porcje, delikatnie solę, wkładam do naczynia żaroodpornego i zalewam sosem szpinakowym. Podoba mi się dużo zieleni na talerzu, a mam w lodówce gotowane brokuły (były wczoraj na obiad, więc zostawiłam kilka różyczek). Dorzucam je do naczynia z rybą (nie jest to konieczne).
Tak przygotowanego halibuta wkładam do piekarnika na 15 minut na 160 stopni. To bardzo delikatna ryba i szybko się piecze, wię tyle wystarczy 300-400gramom. Jeśli przygotowuję więcej porcji lub kawałki są duże, wydłużam czas pieczenia, ale nigdy nie piekłam dłużej niż 30 minut. Wyłożoną na talerz rybę, polewam sosem z pieczenia. Aneks: Halibut jest wystarczająco tłustą rybą i ten tłuszcz jest zdrowym tłuszczem, więc nie dodaję żadnych olejów, oliw ani masła - ani do sosu szpinakowego, a ni do ryby. Używam czosnku niedźwiedziego, bo daje delikatny aromat i nie zabija smaku ryby.