Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Hiszpańska paella z owocami morza"
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 139
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 768
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 139
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 768
Składniki
1. Krewetki i małże rozmroź, opłucz zimną wodą i dobrze osącz. Filety z kurczaka opłucz, wytrzyj, pokrój w kostkę. Kiełbasę potnij w plasterki. Papryki rozetnij, oczyść z pestek, opłucz, pokrój w grubą kostkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Pomidory umyj, pokrój na cząstki.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Smaż na niej kurczaka i chorizo 3 minuty, zdejmij z patelni. Na tym samym tłuszczu smaż 2 minuty paprykę, cebulę i 2/3 czosnku. Dodaj ryż i pomidory. Posyp przyprawą pimentón de la vera dulce.
Gorący bulion wymieszaj z szafranem. Zalej nim na patelni. Poczekaj, aż sos się zagotuje, zmniejsz płomień i pozostaw na kuchence jeszcze 10–15 minut.
Do składników na patelni dodaj kurczaka, chorizo, małże, krewetki i groszek (bez rozmrażania), dobrze wszystko wymieszaj. Gotuj paellę 10 minut. Jogurt wymieszaj z pozostałym czosnkiem, przypraw do smaku solą i pieprzem. Gotową paellę posyp natką. Podawaj z sosem jogurtowo-czosnkowym.