Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Hiszpańskie tapas na mały głód"
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 140
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 751
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 369
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 140
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 751
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 369
Składniki
• 10 minut • dla 4 osób • cena ok. 10 zł
Bagietkę pokrój w skośne kromki, skrop oliwą z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i lekko zrumień w piekarniku.
Pomidora sparz, obierz ze skóry, pozbaw nasion. Miąższ pokrój w drobną kostkę, podsmaż chwilę, aby uzyskać konsystencję musu. Posól. Bagietki posmaruj pastą pomidorową. Na wierzchu połóż listki rukoli, plasterki szynki, kiełbasy lub krewetki, szczyptę tartego sera i oliwki. Całość zepnij patyczkami do koreczków.
Zamiast pasty pomidorowej możesz użyć popularnej w Hiszpanii tapenady: oliwki drobno posiekaj z kaparami, anchois, roztartym z solą czosnkiem. Całość utrzyj w moździerzu z sokiem z cytryny i oliwą.Źródło: Show