Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 1634
Dodano: 07.06.2008
Odsłon: 10532
1-2 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Bagietkę rozkroić wzdłuż i włożyć na 5 minut do rozgrzanego piekarnika.
Parówkę obrać z osłonki i prażyć 5 minut na teflonowej patelni.
Lekko chrupiącą bagietkę wyjąć z piekarnika, posmarować ketchupem i musztardą.
Włożyć do środka parówkę, dodać pokrojone w paski korniszony, ćwiartkę pomidora i drobno posiekaną cebulę.
Dodać resztę ketchupu i musztardy.
SMACZNEGO
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

protegemoi 24 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
jak zobaczyłam to zdjęcie, to wysiadłam! :DD a musztardę, którą Pani poleca dodaję do mojej listy do wypróbowania, bo uwielbiam łączenie musztardy z miodem :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

ewisienka22 19 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
"Wielki młyn, zwany wilk, to nic innego, jak profesjonalna maszynka do mięsa, zdolna przemielić wszystko i zamienić w zupełnie coś innego. Można do niego wrzucić odrąbaną głowę kury albo kilogram soczystej wołowiny, na końcu i tak będziemy mieli jednolitą masę. Dlaczego wiele zakładów woli nie ujawniać, co wpada do urządzenia? Ważne jest, jak to wygląda trafiając do sklepu.Oficjalnie do maszyny powinno trafiać mięso drugiej i trzeciej kategorii, zawierające więcej tłuszczu, mączka sojowa lub ziemniaczana i przyprawy. Jednak to nie mięso jest głównym składnikiem parówki. Do wira wpada masa tłuszczu i wszelkiego rodzaju odpadki. Mogą to być kości, skóra, a nawet w najbardziej drastycznych przypadkach całe łby kurcząt. Młyn zmiele wszystko, także nogi, płuca czy nerki. Do zmielonej papki trafiają jeszcze przeróżne dodatki. Dla polepszenia smaku, wyglądu i konsystencji dodawane jest zwierzęce białko w proszku, polifosforan, karagen (śluz z glonów morskich), barwniki chemiczne, środki zapachowe.
Teraz czas na kutrowanie, czyli dalsze rozdrabnianie papki. Gotowa homogenizowana, jednolita masa trafia do maszyny, która nabija ją do osłonek, często wykonanych z niejadalnego celofanu. Pozostaje jeszcze wędzenie i stygnięcie. Przez dobę parówki tężeją i nabierają odpowiedniej konsystencji. Dobrze przyprawione, podgrzane i podane ze świeżym chlebkiem oraz ketchupem muszą smakować. Chyba, że producent przesadzi z kurzymi łbami. "
SMACZNEGO :)
2 Kto głosował? | Odpowiedz

ewus84 31 października 2009Zgłoś do usunięcia
super fotka :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

szynszylka 09 października 2009Zgłoś do usunięcia
dobra poprawka nie musztarda saperska bo taka faktycznie nie istnieje - polecam Ankorp Krem z Gorczycy z Miodem - jest duuuużo lepsza :) w zasadzie NAJLEPSZA1 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 04 września 2009Zgłoś do usunięcia
hahaha, jakie fajne ;) od razu mi się poprawił humor :) PS. musztarda sarepska, a a nie "saperska" ;P0 Kto głosował? | Odpowiedz

raszka2103 31 marca 2009Zgłoś do usunięcia
ale fajna reklama!!!!!!0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 19 stycznia 2009Zgłoś do usunięcia
ale cuuuuudnv mopsik .Naorawde do zjedzenia1 Kto głosował? | Odpowiedz

tatiana 07 czerwca 2008Zgłoś do usunięcia
ja przed wlozeniem bulki np na hot-dog do piekarnika skrapiam ja z zewnatrz woda wtedy jest chrupiaca1 Kto głosował? | Odpowiedz