Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne ciasto na pierogi jest sprężyste, dobrze się klei na brzegach i nie pęka podczas sklejania. Łatwo je też rozwałkować i uformować. To zasługa dodatku miękkiego masła oraz mleka. Ciasto możesz wykorzystać do zrobienia pierogów zarówno na słodko, jak i na słono.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5244
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 816
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11654
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5041
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1284
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5244
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 816
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11654
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5041
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1284
Składniki
Masło rozpuść i lekko przestudź. Mleko podgrzej (ma być ciepłe, ale nie gorące). Wodę przygotuj gorącą, ale nie może być wrząca.
Mąkę wsyp do dużej miski albo przesyp na blat. Zrób kopiec z dołkiem i wlewaj cienką strużką gorącą wodę, mieszając łyżką lub szpatułką. Na początku nie używaj do tego dłoni, aby się nie poparzyć. Masa zacznie się zlepiać w grudki.
Wlej roztopione masło i ciepłe mleko. Kiedy temperatura ciasta pozwoli, przejdź do wyrabiania rękami. Wyrabiaj idealne ciasto na pierogi aż będzie gładkie, miękkie i elastyczne. Unikaj dosypywania dużych ilości mąki, bo pierogi staną się twarde po ugotowaniu.
Uformuj kulę, przykryj miską lub ściereczką. Odstaw na 10-15 minut w temperaturze pokojowej.
Podziel ciasto na 2-3 części. Wałkuj cienko na lekko podsypanym blacie. Powinno mieć grubość nie większą niż 3 mm. Wykrawaj kółka, nakładaj farsz, zlepiaj dokładnie brzegi.
Niezużyte części ciasta i wycięte krążki trzymaj pod ściereczką lub folią, aby nie wyschły.