Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dojście do momentu, kiedy mogę stwierdzić nieskromnie, że moje ciasto na tartę jest idealne, dużo mnie kosztowało prób i błędów :)
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 128
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 304
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 59
Następna wariacja skrzydełek na pikantnie na weekendowy obiad. Bardzo smaczne...
Odsłon: 50
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 128
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 304
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 59
Następna wariacja skrzydełek na pikantnie na weekendowy obiad. Bardzo smaczne...
Odsłon: 50
Składniki
SKŁADNIKI: na 2 porcje ciasta (na okrągłą formę do tarty o średnicy ok. 27cm). Optymalizuję w ten sposób nakład pracy, zagniatając jednocześnie 2 porcje, które potem przechowuję w zamrażarce pod późniejsze wykorzystanie (nawet kilka m-cy). DOMOWE CIASTO PÓŁKRUCHE: Takie ciasto rewelacyjnie pasuje pod tarty, zarówno te warzywno-mięsne, jak i słodkie. Spód ma konkretnie gruby. Piecze się bezproblemowo, nie trzeba się "bawić" w obciążanie blatu ciasta fasolą podczas pieczenia. PRÓBY I BŁĘDY: Więcej o moim szlaku prób i błędów w drodze do tarty idealnej :-) TU: http://grunttoprzepis.blogspot.com/2014/06/idealne-ciasto-na-tarte.html
KLUCZOWE ZASADY WYKONANIA: ---Przesianie składników sypkich--- mąkę przesiać razem z proszkiem do piecz. przez sitko; w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne ---Dodanie smalcu--- powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne i nie wysuszone po upieczeniu ---Schłodzone składniki--- masło, smalec, jaja, śmietana muszą być prosto z lodówki ---Jak najkrótszy czas zagniatania--- składniki siekać szerokim nożem, aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z ciastem; "przerobione" ciasto nie jest delikatne, lecz twarde ---Dobrze rozdrobnione składniki--- przy użyciu wspomnianego noża; najpierw siekać same masło i smalec z sypkimi składnikami; dopiero jak będą dobrze rozdrobnione dodać jaja i śmietanę, chwilę posiekać i dopiero potem wyrobić ---Schłodzenie przed pieczeniem--- uformowane w walec i owinięte w folię spożywczą ciasto wrzucić na co najmniej 30 min. (a lepiej na 1 godz.) do lodówki; ewentualnie można skrócić ten czas pomagając sobie zamrażarką (wtedy 15 min wystarczy) ---Krojenie w plastry przy wylepianiu formy--- nie lubię rozwałkowywać ciasta bo nigdy nie trafiam kształtem i wielkością w formę blachy; krojenie nożem i układanie plastrów na blasze niweluje ten problem i skraca czas operowania ciastem dłońmi ---Nakłuwanie widelcem--- ma zapobiegać wybrzuszaniu ciasta podczas pieczenia
---Pieczenie w wyższej temp. 200C--- nastawienie piekarnika na typowe 180C (i, co z tego wynika, w dłuższy czas pieczenia) powoduje "wytapianie" się tłuszczu z ciasta, co pogarsza jego jakość ---Podpieczenie przed nałożeniem masy--- podpiec 20 minut w 200C, a następnie wystudzić; w ten sposób nie namoknie od nałożonej masy i nie ma szans na zakalec; tartę wypełnioną już nadzieniem piec nie dłużej niż 20-30 min. ---Używanie formy/blachy do tart--- jej kształt zapobiega spływaniu boków ciasta i gwarantuje utrzymanie go w takiej formie, aby później można było bezproblemowo wypełnić ją nadzieniem