Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Indyk pieczony z jabłkami"
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 99
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31252
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 405
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 99
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31252
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 405
Składniki
Mięso opłucz, osusz. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą oraz pieprzem. Owiń folią i wstaw na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc do lodówki, aby skruszało.
Mięso obsmaż na oleju ze wszystkich stron. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Wlej gorący bulion, nakryj naczynie. Piecz ok. 30 min w temp. 180°C.
Jabłka umyj i obierz. Pokrój w dużą kostkę. Oprósz majerankiem. Wsyp jabłka do naczynia żaroodpornego tak, aby pokryły mięso. Piecz dalsze 30 minut.
Pokrój mięso i podaj na gorąco, np. z ryżem oraz surówką. Jeśli planujesz podać je na zimno, pokrój je następnego dnia. Plasterki będą wtedy idealnie cieniutkie.
<strong>Czas przygotowania 75 min, ilość porcji 10, cena za porcję 2,10 zł.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie