Do góry

Dania główne Przepis na:

Indyk pieczony z jabłkami

Indyk pieczony z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19065

Dodano:

Odsłon: 17

Wypróbowany przepis na "Indyk pieczony z jabłkami"

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso opłucz, osusz. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą oraz pieprzem. Owiń folią i wstaw na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc do lodówki, aby skruszało.

  2. Mięso obsmaż na oleju ze wszystkich stron. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Wlej gorący bulion, nakryj naczynie. Piecz ok. 30 min w temp. 180°C.

  3. Jabłka umyj i obierz. Pokrój w dużą kostkę. Oprósz majerankiem. Wsyp jabłka do naczynia żaroodpornego tak, aby pokryły mięso. Piecz dalsze 30 minut.

  4. Pokrój mięso i podaj na gorąco, np. z ryżem oraz surówką. Jeśli planujesz podać je na zimno, pokrój je następnego dnia. Plasterki będą wtedy idealnie cieniutkie.

  5. Czas przygotowania 75 min, ilość porcji 10, cena za porcję 2,10 zł.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń