Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Indyk w sosie curry"
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 888
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 822
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 283
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 888
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 822
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 283
Składniki
Oczyszczoną pierś pokrój w poprzek włókien na 4 plastry. Lekko je rozgnieć dłonią przez folię spożywczą. Następnie z obu stron skrop sokiem z cytryny i oprósz świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Przykryte wstaw do lodówki na 20 minut.
Rozgrzej głęboką patelnię z grubym dnem. Wlej olej i włóż masło. Wyłóż schłodzone plastry mięsa. Smaż na złoto na średnim ogniu około 5 minut z każdej strony. Potem przełóż je na ogrzany półmisek, przykryj folią aluminiową, odstaw w ciepłe miejsce.
Siekamy warzywa
Szalotki i imbir obierz. Papryczkę przekrój wzdłuż i dokładnie oczyść z pestek. Wszystko drobno posiekaj. Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklij szalotki. Dodaj imbir i chili, smaż, mieszając, około 2 min. Wlej śmietanę rozmieszaną z mąką i zagotuj.
Doprawiamy sos
Do sosu wsyp przyprawę curry, wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu, mieszając, około 5 minut, aż sos stanie się zawiesisty. Na końcu wlej sok z półmiska z mięsem, wymieszaj. Sznycle polane sosem posyp kolendrą.
<strong>: 45 min. Porcja: 188 kcal. Koszt porcji: ok. 4 zł. Przepis dla 4 osób.</strong>Źródło: Kobieta i życie