Do góry

Dania główne Przepis na:

Indyk z nadzieniem z wątróbki

Indyk z nadzieniem z wątróbki

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 5692

Dodano:

Odsłon: 27

Sprawdzony przepis na "Indyk z nadzieniem z wątróbki"

Składniki

  • 2 kg piersi indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • po pół łyżeczki rozmarynu, pieprzu, imbiru i estragonu, cynamonu i goździków
  • 10 dag wątróbki drobiowej
  • kajzerka
  • po 5 dag posiekanych orzechów włoskich i rodzynek
  • 2 jajka
  • olej
  • kieliszek wódki
  • sok z pomarańczy
  • 10 dag masła
  • 5 dag płatków migdałowych
3-4 os. 60 min trudne przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso opłucz, osusz i wytnij w nim głęboką kieszeń.Natrzyj solą, pieprzem oraz roztartym czosnkiem.

  2. Bułkę namocz w soku z po- marańczy, wątróbkę posiekaj, a masło utrzyj. zmiksuj z surowymi jajkami, wymieszaj z przyprawami, wódką oraz bakaliami.

  3. Przygotowanym farszem napełnij kieszeń w mięsie.

  4. Spiętą wykałaczkami pierś indyka ułóż w brytfannie. Skrop olejem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz około 90 minut, podlewając co jakiś czas sokiem pomarańczowym.

  5. Gotowe danie podawaj np. z bukietem sałat.

  6. Czas przygotowania: 120 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 270. Stopień trudności: trudne.

    Źródło: Telemax

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń