Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Indyk z żurawiną"
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 253
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22493
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 255
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 253
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22493
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 255
Składniki
Czas (bez pieczenia) ok. 20 min; porcja – 190 kcal, cena 2,30 zł
Pierś indyka opłucz, osusz i porozcinaj tak, aby powstał duży płat. Lekko go rozbij, natrzyj posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem i sproszkowaną papryczką chili.
Puszkę groszku odlej na sicie, przepłucz zimną wodą, pozostaw do osączenia. Ze słoiczka żurawiny odłóż 2 łyżki. Płat mięsa posyp delikatnie bułką tartą, rozłóż osączony zielony groszek oraz żurawinę.
Mięso z nadzieniem zwiń ciasno, formując roladę. Oprósz ją mieloną słodką papryką i obwiąż sznureczkiem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej roladę rozpuszczonym masłem. Przykryj pokrywką lub folią aluminiową.
Piecz 60 min w 180 st., co pewien czas podlewając wodą, a potem powstającym sosem. Odkryj mięso i zwiększ temperaturę do 200 st. Piecz 15 minut. Pokrój w plastry. Odłożoną żurawinę wymieszaj z majonezem i chrzanem (po 2 łyżki). Podaj do mięsa.Źródło: Świat kobiety