Do góry

Dania główne Przepis na:

Indyk z żurawiną

Indyk z żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 10

Wypróbowany przepis na "Indyk z żurawiną"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czas (bez pieczenia) ok. 20 min; porcja – 190 kcal, cena 2,30 zł

  2. Pierś indyka opłucz, osusz i porozcinaj tak, aby powstał duży płat. Lekko go rozbij, natrzyj posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem i sproszkowaną papryczką chili.

  3. Puszkę groszku odlej na sicie, przepłucz zimną wodą, pozostaw do osączenia. Ze słoiczka żurawiny odłóż 2 łyżki. Płat mięsa posyp delikatnie bułką tartą, rozłóż osączony zielony groszek oraz żurawinę.

  4. Mięso z nadzieniem zwiń ciasno, formując roladę. Oprósz ją mieloną słodką papryką i obwiąż sznureczkiem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej roladę rozpuszczonym masłem. Przykryj pokrywką lub folią aluminiową.

  5. Piecz 60 min w 180 st., co pewien czas podlewając wodą, a potem powstającym sosem. Odkryj mięso i zwiększ temperaturę do 200 st. Piecz 15 minut. Pokrój w plastry. Odłożoną żurawinę wymieszaj z majonezem i chrzanem (po 2 łyżki). Podaj do mięsa.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń