Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Indyk z żurawiną i orzechami"
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 728
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 714
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 408
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3547
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 728
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 714
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 408
Pomysł na sycący i szybki w przygotowaniu obiad bez mięsa. Czosnku każdy może...
Odsłon: 3547
Składniki
Boczek drobno pokroić, podsmażyć na oliwie, dodać posiekaną cebulę i utartą marchew.
Żurawinę namoczyć w ciepłej wodzie na ok. 20 minut, osączyć, wymieszać z drobno posiekanymi orzechami, masłem, boczkiem, warzywami i przyprawami.
Indyka rozkroić na płat, delikatnie rozbić tłuczkiem.
Mięso skropić sokiem z cytryny, natrzeć pieprzem, solą i szałwią, rozłożyć farsz żurawinowo-orzechowo-warzywny, zwinąć jak roladę, mocno związać sznurkiem, przełożyć do brytfanny, skropić oliwą, obsypać szałwią (lub obłożyć gałązkami świeżej) i żurawiną. Piec w temperaturze ok. 200°C przez ok. 50 minut, podlewając wytwarzającym się sosem.
Mięso przed podaniem posypać orzechami. Można podawać jako danie obiadowe albo na zimno zamiast wędliny.
Farsz będzie bardziej wyrazisty, jeśli dodasz do niego odrobinę chili. Zamiast żurawiny możesz użyć suszonych moreli.
ok. 90 minut.Źródło: Twoje Imperium