Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Indyk z żurawiną i orzechami"
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 27
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 51
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 670
Szybka i smaczna
Odsłon: 11217
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 253
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 27
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 51
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 670
Szybka i smaczna
Odsłon: 11217
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 253
Składniki
Boczek drobno pokroić, podsmażyć na oliwie, dodać posiekaną cebulę i utartą marchew.
Żurawinę namoczyć w ciepłej wodzie na ok. 20 minut, osączyć, wymieszać z drobno posiekanymi orzechami, masłem, boczkiem, warzywami i przyprawami.
Indyka rozkroić na płat, delikatnie rozbić tłuczkiem.
Mięso skropić sokiem z cytryny, natrzeć pieprzem, solą i szałwią, rozłożyć farsz żurawinowo-orzechowo-warzywny, zwinąć jak roladę, mocno związać sznurkiem, przełożyć do brytfanny, skropić oliwą, obsypać szałwią (lub obłożyć gałązkami świeżej) i żurawiną. Piec w temperaturze ok. 200°C przez ok. 50 minut, podlewając wytwarzającym się sosem.
Mięso przed podaniem posypać orzechami. Można podawać jako danie obiadowe albo na zimno zamiast wędliny.
Farsz będzie bardziej wyrazisty, jeśli dodasz do niego odrobinę chili. Zamiast żurawiny możesz użyć suszonych moreli.
ok. 90 minut.Źródło: Twoje Imperium