Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne delikatne jabłka do szybkiego posiłku. Zazwyczaj robię je na śniadanie, szybko i pyszne do porannej kawy.
Składniki
Składniki na ciasto wymieszałem, powinno mieć konsystencję kisielu. Jabłka obrałem, wydrążyłem gniazda nasienne.
Nie mam sprzętu do pozbywania się gniazd, więc mały nóż z ostrym czubkiem wbijam w jabłko i wycinam pestki (jak na zdjęciu). Wydrążone jabłka kroję na plastry około 1 cm i delikatnie posypuję cynamonem.
Olej rozgrzewam na patelni, powinno być sporo, aby jabłka prawie „pływały” na patelni. Krążki z jabłek maczam w cieście pilnując aby całe byłe oklejone i smażę na bardzo gorącym oleju dopóki nie nabiorą ładnego koloru.
Do ciasta nie dodaję cukru, ale gotowe placki można oprószyć ja zarówno cukrem pudrem jaki i kryształem.
Przemycamy zdrowie: Do ciasta na placuszki można dodać prawie wszystko: płatki owsiane, siemię lniane, kurkumę, otręby itp...