Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto JAGLA na dziś dzień , nie jakieś tam (zapożyczone z włoskiego Rizotto) "Kaszotto" - abo Słowianie nie gęsi i swoje smaczne, zdrowe zwyczaje kulinarne mieli i do dziś dnia mają : JAGŁA ZIOŁOWO WARZYWNA czyli prosta kasza jaglana z ziołami polnymi i warzywami ( tkj : Pokrzywa, Barszcz zwyczajny, Sałata łodygowa, Seler, Czosnek, Szczypior, listki Babki lancetowatej, Groszek strąki, Marchew , ziele Nagietka) z dodatkiem przyprawy z moczonych suszonych grzybów leśnych. Okruszone i przyozdobione sezonowymi kwiatami jadalnymi . Warzywa i zioła należy przeto podsmażyć i udusić w rondlu na oleju albo smalcu (może być smalec ze skwarkami) z ociupiną wody, po czym dodać ugotowaną kaszę razem z kruszonymi, moczonymi , suszonymi grzybami. Danie równie pyszne co i zdrowe. Danie pełne witamin a założę się, że nawet zdrowsze niżeli dania kuchni śródziemnomorskiej ps. Aranżację dania na talerzu to zobrazowanie mego dzisiejszego snu. ️ Otóż śniło dziś mi się , że tańczę na polanie kwietnej wraz z rusałkami , byłem w tym śnie bardzo szczęśliwym człowiekiem, wolnym Co ciekawe, co niektórzy uważają, że nazwa rusałka pochodzi od łacińskiego słowa rosalia czyli święta róż, które było ku czci bogini Karny. Święto to polegało na składaniu bogini ofiar z róż. Z czasem chrześcijaństwo przejęło święto jako święto Trójcy. Wiosenne święto przypadało na okres kwitnięcia róż, stąd też nazywano je świętem róż (dies rosae, pascha rosata). Wraz z chrystianizacją nazwa ta dostała się najpierw na tereny krajów bałkańskich, a następnie do wschodniej Słowiańszczyzny. Istnieje również teoria, że nazwa rusałka nie miała nic wspólnego z greckim zapożyczeniem, a więcej z rusą, słowem oznaczającym świetlistość, jasność i wskazującym na Ruś jako krainę rusałek. W Polsce rusałkę nazywano boginkami.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 951
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4203
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 394
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 841
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3706
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 763
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 951
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4203
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 394
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 841
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3706
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 763
Składniki
Warzywa i zioła siekamy , poczym w kolejności wrzucamy na rozgrzany tłuszcz na patelni i lekko smazymy , poczynając od warzyw korzeniowych i łodygowej sałaty . Dodajemy siekane zioła i lekko dusiymy dalej na małym ogniu.
Po ok 5 / 10 minutach dodać należy wcześniej ugotowaną w szklance wody kaszy jeglanej. Całość mieszamy ...
Dodajemy suszone grzyby moczone w wodzie wraz z wywarem i dusimy dalsze 5 / 10 minut aż całość wpije wodę. Danie podajemy posypane świeżymi sezonowymi kwiatami jadalnymi. Oczywiście jeśli ktoś lubi lub ma ochotę to może danie posolić i popierzyć do smaku , chociaż nie jest to konieczne . Danie to bez tych przypraw jest równie pyszne i zdrowe.