Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jagodowy makaron"
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 693
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 51
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 71
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 97
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 693
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 51
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 71
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 97
Składniki
Owoce myjemy. Zasypujemy cukrem, wlewamy wodę. Gotujemy na średnim ogniu, aż powstanie dosyć gęsta masa. Gdy przestygnie, dodajemy 2 łyżki oleju. Miksujemy.
Do miski dajemy przesianą mąkę i zimny mus jagodowy. Aby nie zabarwić skóry dłoni, wyrabiamy ciasto np. robotem kuchennym z końcówkami w kształcie haków. Odstawiamy na pół godziny przykryte ściereczką.
Ciasto wałkujemy partiami na obsypanej mąką stolnicy na grubość 3 mm i kroimy w paski o szerokości ok. 0,5 cm. Gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy z bitą śmietaną i jagodami lub ze zmiksowanymi pistacjami wymieszanymi z miodem albo z syropem klonowym.
Czas przygotowania 40 minut. Cena jednej porcji około 3,50 złŹródło: Rewia