Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jajka w tostowych gniazdach"
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 274
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 658
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 971
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 274
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 658
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 971
Składniki
Tosty ułożyć na stolnicy i cienko je rozwałkować. Każdą kromkę posmarować ziołowym masłem i przekroić po przekątnej. Marchewki obrać, pokroić w podłużne, cieniutkie plasterki (najlepiej nożem szczelinowym do obierania warzyw).
Formę na muffinki z 6 wgłębieniami posmarować tłuszczem. Każdą wyłożyć 2 trójkątami tostowymi i 2 plasterkami marchewki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 3–4 minuty. Następnie do każdego gniazdka ostro- żnie wbić po jednym jajku. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 8-10 minut.
Listki endywii (innej sałaty strzępiastej) porwać na kawałki i wrzucić do miski. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki. Dodać do sałaty. Ocet winny utrzeć z solą, pieprzem i cukrem. Wlać olej. Ubić trzepaczką gęsty sos. Polać nim sałatkę, lekko przemieszać. Podawać jako dodatek do jajek w tostowych gniazdkach.Źródło: Życie na gorąco