Do góry

Dania główne Przepis na:

Jajko w naleśnikach z szynką

Jajko w naleśnikach z szynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19065

Dodano:

Odsłon: 4

Wypróbowany przepis na "Jajko w naleśnikach z szynką"

Składniki

  • 500 ml mleka
  • szklanka mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • jajko
  • 12 plasterków wędzonej szynki
  • 6 jajek
  • 25 dag żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • kawałek słoniny
  • vegeta
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do głębokiego naczynia wsyp mąkę, sól, proszek do pieczenia, wbij jajko, wlej mleko. Zmiksuj na gładką masę. Im dłużej się miksuje, tym naleśniki będą pulchniejsze. Odstaw ciasto na pół godziny.

  2. Patelnię posmaruj słoniną, rozgrzej. Wlej niewielką (odpowiednią do patelni) porcję ciasta i smaż, aż wierzch naleśnika się zetnie, a spód zrumieni.

  3. W tym samym czasie na drugiej patelni usmaż sadzone jajka. Oprósz je szczyptą vegety. Rozłóż każdy naleśnik. Na połowie ułóż trochę startego żółtego sera, plaster szynki, jajko, ser, znów plaster szynki i posyp serem. Przykryj drugą połową ciasta.

  4. Naleśniki ułóż na natłuszczonej blasze. Wstaw do gorącego piekarnika i zapiekaj około 10 min, aż ser się rozpuści. Podaj gorące, przekrojone na pół.

  5. Przepis przysłała Jadwiga Kwiek z Faściszowej.

  6. Czas przygotowania 60 min., ilość porcji 6, cena za porcję 1,80 zł.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!