Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak ugotować ryż, by nie był za twardy, nie sklejał się? Tajemnica tkwi w ilości wody, temperaturze i przykryciu. Wypłucz ryż przed jego gotowaniem. Dzięki temu ryż będzie mniej się sklejał. Płukaj tak długo, aż woda stanie się przeźroczysta. Na szklankę ryżu wlej 1,5 szklanki wody. Ryż brązowy wymaga jeszcze więcej wody, natomiast krótkoziarnisty mniej. Zagotuj ryż na średnim ogniu i nie przykrywaj go.Dopiero, gdy zacznie się gotować możesz zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką. Jeśli na ryżu będą robiły się dziurki, będzie to oznaczało, że wchłonął on całą wodę. Jeśli je zaobserwujesz, przykryj szczelnie pokrywkę, by para nie mogła się wydostać.
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 96
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 75
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 96
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 75
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki