Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do ciasta, do tradycyjnie panierowanego schabowego, do tatara lub kotleta mielonego i do wielu innych potraw jajko jest konieczne. W większości domów jest produktem podstawowym tak jak chleb czy sól. Czy jednak wiemy jak i gdzie przechowywać jajka ? Teraz latem temat ten jest szczególnie gorący.
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 2906
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 250
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 121
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 2906
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 250
Dziś przychodzę do Was z obiecanym przepisem na pyszny sernik z brzoskwiniami...
Odsłon: 121
Składniki
Jedna z najważniejszych zasad: aby przedłużyć termin przydatności jajek myjemy je dopiero przed zużyciem. Mycie pozbawia jajka naturalnej osłony chroniącej biało i żółtko przed bakteriami. Myte jajka min. pochłaniają zapachy z zewnątrz np. leżącego obok czosnku. Druga równie ważna zasada to przechowywanie jajek w jednakowej temperaturze tzn. nie powinniśmy kilkakrotnie wyjmować jajek z lodówki, ogrzewać do temperatury pokojowej i ponownie chłodzić. Świeże jajka, które wykorzystujemy w ciągu 7 dni możemy przechowywać w chłodnym, przewiewnym, zaciemnionym miejscu np. w szafce przy oknie czy spiżarni. Jeśli chcemy jajka przechowywać dłużej /do 2 tygodni/ układamy je w lodówce w specjalnych przegródkach lub kobiałkach tępym końcem skorupki ku górze. Możemy je również przechowywać w chłodnych piwnicach, skrytkach itp w temperaturze 7-10 stopni C. Jeśli wykorzystaliśmy tylko żółtko białko możemy zamrozić lub przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Ważne by było ono w szczelnie zamkniętym pojemniku, bo "przejdzie" zapachami z zewnątrz. Dobrze jest również napisać ile białek jest w środku. Białka rozmrażamy w temperaturze pokojowej. Żółtka możemy przechowywać w lodówce do 3 dni. Aby nie wyschły możemy je polać odrobiną wody lub oleju i przykryć szczelnie folią. Możemy je również zamrozić ale wtedy najlepiej je wykorzystać do ciast ucieranych, kotletów mielonych lub placków ziemniaczanych bo mogą się nie ubić. Aby żółtka po rozmrożeniu nie były kleiste możemy przed zamrożeniem rozbełtać je lekko widelcem i dodać sól lub cukier /na 6 żółtek 1 łyżeczkę/ w zależności do czego je potem wykorzystamy. Jeśli zauważymy, że skorupka jest pęknięta / a w ciągu kilku dni nie będziemy potrzebować jajka/możemy jajko rozbić oddzielając białko od żółtak i zamrozić lub ugotować - jajko owijamy folią aluminiową a do wody, w której będziemy je gotować dodajemy ocet.