Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najważniejszy sprzęt kucharza to nóż. Nie ważne jaki /czy tasak, czy do pieczywa/, nie ważne z czego - ważne by był ostry. Bo nóż ma kroić, siekać itp. a nie miażdżyć czy zgniatać. Dlatego noże powinniśmy regularnie ostrzyć . Możemy do tego wykorzystać profesjonalne ostrzałki lub domowe sposoby. Ponieważ nożyczki ostrzymy podobnie jak noże porada dotyczyć będzie obu tych narzędzi.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 150
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2146
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 150
Składniki
Noże najłatwiej naostrzymy jeśli przed ostrzeniem zanurzymy ich ostrze w roztworze soli. Ważne by nóż ostrzyć po skosie pod kontem ok.20 stopni /prawie na płasko/ względem powierzchni ostrzącej. W przeciwnym razie zamiast ostrzyć nóż będziemy go tępić. Nóż naostrzymy pocierając o kant kamiennego parapetu lub kamiennych schodów. Możemy również wykorzystać spód porcelanowego kubka /w miejscu gdzie nie ma porcelanowej powłoki/ Zamiast ostrzałki możemy wykorzystać szeroki skórzany pas lub inny szeroki nóż. Innym sposobem ostrzenia noża jest siekanie jajecznych skorupek - jajka gotujemy na twardo, obieramy skorupki i rozgniatamy w dłoniach a następnie siekamy nożem. Nożyce będą ostre jeśli przetniemy nimi kilkakrotnie drobnoziarnisty papier ścierny lub złożoną folię aluminiową.