Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia jest bardzo zdrowym i smacznym warzywem, stanowi składnik nie tylko dań wytrawnych, ale również dań słodkich. Jest to sezonowe, jesienne warzywo, które aktualnie można spotkać praktycznie w każdym sklepie. W dzisiejszym wpisie przedstawię, jak z dynią się „obchodzić". Do dzieła!
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2583
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3694
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102092
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6462
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2583
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3694
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102092
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6462
Składniki
Krok 1 – Przecinamy dynię na mniejsze kawałki, tj. cząstki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. C, pieczemy do miękkości (zależy od rodzaju dyni, u mnie to było ok. 45 minut). Możemy w trakcie pieczenia nakryć folią aluminiową, zapobiegnie to przypaleniu.
Krok 2 – Upieczoną dynię wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia, następnie obieramy ze skóry, przekładamy do miski i blendujemy.
Krok 3 – Zblendowaną dynię, czyli tzw. puree z dyni możemy użyć do różnych potraw. Przechowujemy w lodówce do kilku dni, możemy również zamrozić lub zapasteryzować.