Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dynia jest bardzo zdrowym i smacznym warzywem, stanowi składnik nie tylko dań wytrawnych, ale również dań słodkich. Jest to sezonowe, jesienne warzywo, które aktualnie można spotkać praktycznie w każdym sklepie. W dzisiejszym wpisie przedstawię, jak z dynią się „obchodzić". Do dzieła!
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami, skwarkami z cebulką na kościach wę...
Odsłon: 66
Bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy i wędzonego boczku. Możemy bigos...
Odsłon: 187
Smaczne i zdrowe frytki z marchewki z piekarnika, idealny dodatek do ryby pie...
Odsłon: 749
Szykowne i wyśmienite danie, które możemy podać na uroczysty niedzielny obia...
Odsłon: 365
Obiad dla Jesieniary.
Odsłon: 500
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami, skwarkami z cebulką na kościach wę...
Odsłon: 66
Bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy i wędzonego boczku. Możemy bigos...
Odsłon: 187
Smaczne i zdrowe frytki z marchewki z piekarnika, idealny dodatek do ryby pie...
Odsłon: 749
Szykowne i wyśmienite danie, które możemy podać na uroczysty niedzielny obia...
Odsłon: 365
Obiad dla Jesieniary.
Odsłon: 500
Składniki
Krok 1 – Przecinamy dynię na mniejsze kawałki, tj. cząstki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st. C, pieczemy do miękkości (zależy od rodzaju dyni, u mnie to było ok. 45 minut). Możemy w trakcie pieczenia nakryć folią aluminiową, zapobiegnie to przypaleniu.
Krok 2 – Upieczoną dynię wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia, następnie obieramy ze skóry, przekładamy do miski i blendujemy.
Krok 3 – Zblendowaną dynię, czyli tzw. puree z dyni możemy użyć do różnych potraw. Przechowujemy w lodówce do kilku dni, możemy również zamrozić lub zapasteryzować.