Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam gotować, a odkrywanie nowych kuchni świata od dziecka było dla mnie ekscytujące. To szeroki obszar do zgłębiania pysznych przepisów, który praktycznie się nie kończy. Okonomiyaki jest dobrze znany w kuchni japońskiej jako tradycyjny placek, którego głównym składnikiem jest młoda kapusta i bulion. Jest to danie bardzo proste w przygotowaniu, a historia jego sięga II wojny światowej. Wtedy to z ekonomicznych względów Japończycy zestawiali ze sobą różne dodatki do prostych naleśników, aby były bardziej pożywne. Sama nazwa w tłumaczeniu znaczy dosłownie "smaż, to co chcesz, co lubisz". Dlatego modyfikuj swoje danie według uznania. Obecnie jest to danie restauracyjne i popularne w całej Japonii. Okonomiyaki jest ekonomiczne, szybkie do przyrządzenia, a wygląda na talerzu obłędnie. Jest świetną alternatywą dla placków z młodej kapusty, czy nawet pizzy. Wypróbuj koniecznie ten przepis!
patenia, deska, nóż, łopatka do przewracania
Idealny schab na pierwszy i drugi dzień Świąt.
Odsłon: 19
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 583
Przepyszne i pachnące świętami babeczki, które można przygotować z dziećmi z...
Odsłon: 80
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 179
Idealny schab na pierwszy i drugi dzień Świąt.
Odsłon: 19
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 583
Przepyszne i pachnące świętami babeczki, które można przygotować z dziećmi z...
Odsłon: 80
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 179
Składniki
Przepis zaczynamy od przygotowania sosu. Przełóż wszystkie składniki na sos i wymieszaj. Jeżeli nie masz sosu Worcestershire, możesz użyć innego składnika o korzennym smaku.
Młodą kapustę posiekaj na kosteczkę. Pokrój cebulkę dymkę w kosteczkę na drobne części (łącznie z zieloną częścią). W tym czasie rozgrzej patelnię i dodaj oleju roślinnego.
Przygotuj ciasto. Wysp mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sól oraz dodaj jajka. Dokładnie wymieszaj. Dodaj kapustę z dymką i wymieszaj. Zacznij smażyć placki. Na większej patelni rozgrzej olej. Wlej ciasto na ok. 3/4 powierzchni patelni i smaż placka, aż do zrumienienia, czyli ok. 6 minut. Obróć placek z jednej i drugiej strony. Ważne, aby się nie opiekły za bardzo. Następnie nałóż na placek plastry boczku. Smaż do momentu, aż spód będzie chrupiący, a następnie przewróć placek, tak, aby boczek był u spodu i podsmażaj ok. 5 minut.
Dodajemy przygotowany sos i smarujemy nim placek. Następnie polewamy majonezem. Dodajemy płatki z suszonego tuńczyka i suszone glony nori (opcjonalnie). Smacznego!