Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jarmużowe kopytka"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13798
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1586
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15398
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6287
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13798
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1586
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15398
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6287
Składniki
Z jarmużu wykrój grube żyły. Zielone miękkie części wrzuć do wrzącej osolonej wody. Gotuj, aż liście zmiękną. Wyjmij łyżką cedzakową. Kiedy jarmuż ostygnie, odciśnij nadmiar wody i drobniutko posiekaj.
Zmiel ziemniaki. Na stolnicę wsyp przesianą mąkę, wbij jajko, dodaj szczyptę soli, jarmuż oraz ziemniaki. Wyrób ciasto.
Stolnicę podsyp mąką. Ciasto podziel na kilka części i uformuj wałeczki. Pokrój je na 2-3 centymetrowe kawałki. Zagotuj garnek z wodą. Kiedy zacznie wrzeć, posól i wlej trochę oleju. Porcjami wrzucaj kopytka. Gotuj około 5 minut od wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową, rozłóż na talerzach.
Pokrój kiełbasę i zrumień na oleju. Kopytka polej smażoną kiełbasą, udekoruj natką.
Takie zielone kopytka możesz przygotować także z dodatkiem gotowanego szpinaku oraz brokułów. Kupując kiełbasę, wybierz pikantne gatunki. Świetnie się komponują smakowo z kopytkami.
<strong>Jadwiga Kwiek z Faściszowej</strong>Źródło: Takie jest życie