Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dobry przepis zawsze warto skosztować! https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-warzywne-golabki-z-kasza-gryczana-i-ryzem,187246,docherro.html
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 57
Polecam.
Odsłon: 944
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 283
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 115
Dzisiaj moje ulubione danie. Danie z makarony pysznego kremowego sosu no i ku...
Odsłon: 57
Polecam.
Odsłon: 944
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 283
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 115
Składniki
Przepis minimalnie zmieniłam, bo najsmaczniejszy według mnie do gołąbków jest sos pomidorowy :) Dokładny opis wykonania znajduje się u autorki przepisu. Zdjęłam liście z kapusty nacinając je u nasady. Wycięłam zgrubienia i zblanszowałam w gotującej się wodzie do "sflaczenia" liści.
Do jednego garnka wsypałam kasze i ryż- w sumie 40 dag kasz i 800 ml wody i łyżka soli. Gotowałam do wchłonięcia wody- kasze mogą być al dente. Na patelni podsmażyłam posiekaną cebulę, dodałam starte na grubym oczku pieczarki, Zrumieniłam pod koniec dodałam starte na tarce czosnki i podlałam chlustem sosu sojowego. Całość doprawiłam solą i mocno pieprzem. Dodałam do schłodzonej kaszy. Na tej samej patelni podsmażyłam pokrojonego w kosteczkę selera naciowego, paprykę i startą marchew- posoliłam. Dodałam do kasz. Farsz wymieszałam i sprawdziłam jeszcze smak- powinien być odrobinę bardziej słony.
Na dno większego teflonowego garnka ułożyłam okrawki z kapusty i wycięte zgrubienia. Gołąbki zawinęłam i ściśle ułożyłam. Z podanych składników wyszło mi 16 szt- z 3 litrów farszu. Miałam rosół z kaczki, dodałam do niego koncentrat, suszony czosnek i jeszcze doprawiłam solą i pieprzem- musi być dobrze doprawiony aby nie wyciągnął smaku z gołąbków. Od zagotowania, gotowałam 35- 40 minut.
Tak wyglądają ugotowane. Zdjęłam górna warstwę gołąbków. W miseczce rozrobiłam mąkę z woda i dodałam do garnka, żeby zagęścić sos. Lekko wymieszałam, zagotowałam i dodałam koperek. Gotowe! Są lekkie i przepyszne, po godzinie odstania są jeszcze smaczniejsze.