Do góry

Dania główne Przepis na:

Jarskie gołąbki Danuty

Jarskie gołąbki Danuty

Autor:

Przepisów i artykułów: 872 Ocena: 17819

Dodano:

Odsłon: 5150

Dobry przepis zawsze warto skosztować! https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-warzywne-golabki-z-kasza-gryczana-i-ryzem,187246,docherro.html

Składniki

  • Kapusta włoska, polecam oryginalny przepis tu podaje lekko zmniejszony
  • ryż, kasza gryczana prażona i biała, kasza wiejska po 10 dag
  • Pieczarki 0,5 kg
  • Cebula 2 szt
  • Seler naciowy 3 łodygi
  • Papryka czerwona, marchew
  • Czosnek 3 ząbki
  • Sos sojowy
  • sól i pieprz i majeranek
  • rosól 1 l
  • Koncentrat pomidorowy 3 łychy
  • mąka do zagęszczenia 2 łyżki
  • Koperek- u mnie suszony
  • masło lub smalec do podsmażania
  • suszony czosnek 1 łyżka
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jarskie gołąbki Danuty

Przygotowanie

  1. Przepis minimalnie zmieniłam, bo najsmaczniejszy według mnie do gołąbków jest sos pomidorowy :) Dokładny opis wykonania znajduje się u autorki przepisu.

    Zdjęłam liście z kapusty nacinając je u nasady. Wycięłam zgrubienia i zblanszowałam w gotującej się wodzie do "sflaczenia" liści.

  2. Do jednego garnka wsypałam kasze i ryż- w sumie 40 dag kasz i 800 ml wody i łyżka soli. Gotowałam do wchłonięcia wody- kasze mogą być al dente.
    Na patelni podsmażyłam posiekaną cebulę, dodałam starte na grubym oczku pieczarki, Zrumieniłam pod koniec dodałam starte na tarce czosnki i podlałam chlustem sosu sojowego. Całość doprawiłam solą i mocno pieprzem. Dodałam do schłodzonej kaszy. Na tej samej patelni podsmażyłam pokrojonego w kosteczkę selera naciowego, paprykę i startą marchew- posoliłam. Dodałam do kasz. Farsz wymieszałam i sprawdziłam jeszcze smak- powinien być odrobinę bardziej słony.

  3. Na dno większego teflonowego garnka ułożyłam okrawki z kapusty i wycięte zgrubienia. Gołąbki zawinęłam i ściśle ułożyłam. Z podanych składników wyszło mi 16 szt- z 3 litrów farszu.
    Miałam rosół z kaczki, dodałam do niego koncentrat, suszony czosnek i jeszcze doprawiłam solą i pieprzem- musi być dobrze doprawiony aby nie wyciągnął smaku z gołąbków.
    Od zagotowania, gotowałam 35- 40 minut.

  4. Tak wyglądają ugotowane. Zdjęłam górna warstwę gołąbków. W miseczce rozrobiłam mąkę z woda i dodałam do garnka, żeby zagęścić sos. Lekko wymieszałam, zagotowałam i dodałam koperek. Gotowe!
    Są lekkie i przepyszne, po godzinie odstania są jeszcze smaczniejsze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (80)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 29 marca Apetyczne:) Cieknie mi na nie ślinka bardziej niż na tradycyjne z mięsem:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 29 marca Mam chyba małe deja vue hihi. Od Dany niedawno robiliśmy, a Ty mi tu z nowym przepisem :D
Dawaj, biorę pięć ;p
Odpowiedzi: 57 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 29 marca Dziękuję bardzo za reklamę moich gołąbków:)
Twoje wyszły wyśmienite ,piekne zdjęcia jak zawsze ,no i miło mi bardzo,że moje przepisy trafiają w Twoje gusta:)
Przepyszne zwłaszcza ze sosikiem:)
Odpowiedzi: 5 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 28 marca Piękne te gołąbki:-)
Pragnąłbym zapytać Panią o kwestie dotyczące kaszy gryczanej. Ostatnio pojawiło się dość dużo artykułów o szkodliwości spożywania kaszy gryczanej.
Słyszała Pani o tym ?
Wiem , że np. w Niemczech nie sprzedaje się kaszy gryczanej.
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń