Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Jarskie pierogi z pieczarkami"
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 721
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 158
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31353
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 433
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 721
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 158
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31353
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 433
Składniki
Mąkę ucieram z drożdżami, roztrzepanymi jajkami, wodą i łyżką oleju. Wyrabiam gładkie ciasto i odstawiam w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Zmielone ziemniaki zagniatam z ciastem, solą i ponownie odstawiam, aż podwoi swą objętość.
Pieczarki oczyszczam, np. mokrą ściereczką. Kroję w kostkę. Cebulę obieram, drobno siekam i podsmażam z grzybami na oleju. Doprawiam do smaku. Z papryki wycinam pestki i kroję drobno, podobnie jak korniszony. Mieszam z pieczarkami i serem.
Ciasto rozwałkowuję. Szklanką zanurzoną w mące wycinam kółka. Nakładam po czubatej łyżeczce farszu i dokładnie sklejam, dociskając brzegi widelcem. W garnku rozgrzewam sporą ilość oleju i smażę pierogi na rumiano, często obracając. Osączam z nadmiaru tłuszczu i podaję.
<strong>Magdalena Tabaczyk z Barwina</strong>Źródło: Tina