Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jarskie placuszki z jajecznym dipem"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11299
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4945
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9847
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1461
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11299
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4945
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1142
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9847
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1461
Składniki
Na dip ugotuj na twardo 4 jajka. Przestudź je w zimnej wodzie, obierz, a następnie pokrój w kostkę. Oczyszczone rzodkiewki drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
W misce utrzyj starannie topiony serek (naturalny lub śmietankowy)razem z kwaśną śmietaną i kremówką. Dodaj posiekane rzodkiewki oraz kiełki (część odłóż do dekoracji). Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Dip odstaw do schłodzenia.
Kapustę oczyść, drobno poszatkuj. Obierz i opłucz ziemniaki oraz marchew. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj z kapustą.
Do warzyw wbij pozostałe dwa jajka, wymieszaj masę starannie. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewaj po 2-3 łyżki oleju. Nakładaj porcje masy i smaż rumiane placuszki. Każdy placek osącz z tłuszczu. Podawaj z dipem rzodkiewkowym, ozdób kiełkami.
czas ok. 40 min; porcja – 440 kcal, cena 3 złŹródło: Świat kobiety