Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak Kung Pao to eksplozja wielu smaków - jest łatwy i szybki do zrobienia, a wszystko dzieje się w jednym garnku. Lubię używać uda z kurczaka, bez kości i skóry, ponieważ mięso to jest bardziej soczyste niż z fileta. Jeśli robię Kung Pao z piersi kurczaka, zawsze zmiękczam je za pomocą chińskiej techniki restauracyjnej przy użyciu sody oczyszczonej. To bardzo prosty sposób - na zapleczu podaję wskazówki jak aksamitować kurczaka (zapraszam na moja stronę :)
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1282
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 115
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 46
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1282
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 115
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 46
Składniki
Sos Kung Pao ma mocny smak, który jest jednocześnie słodki, kwaśny, pikantny i słony. Charakterystyczny dla tej potrawy pieprz syczuański sprawia, że sos jest także mrowiąco ciepły. Jest błyszczący i gęsty, a ponieważ ma tak mocny smak, jest też go zdecydowanie mniej niż w innych chińskich daniach. Kawałki kurczaka wymieszać z sodą i odstawić na 20 minut. Następnie wypłukać pod bieżącą wodą na sitku i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiękczonego kurczaka zamarynować w mieszance jasnego sosu sojowego, wina Shaoxing z dodatkiem skrobi kukurydzianej. W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu Kung Pao.
Rozgrzać olej w głębokiej patelni, podsmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek. Następnie dodać zamarynowanego kurczaka i smażyć kilka minut na dużym ogniu cały czas mieszając. Gdy cały płyn z pod kurczaka wyparuje, dodać porcjami wszystkie pozostałe składniki (oprócz orzeszków i szczypiorku). Gdy warzywa lekko zmiękną, wlać przygotowany wcześniej sos Kung Pao, wymieszać i zagotować, po chwili, gdy sos zgęstnieje, zdjąć kurczaka z ognia, posypać szczypiorkiem i orzeszkami ziemnymi. Podawać od razu po przygotowaniu. Można posypać sezamem i posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.
Kung Pao Chicken to bardzo wciągający, smażony kurczak z warzywami, z idealnym połączeniem słonego, słodkiego i pikantnego smaku! Jest to jeden z tych przepisów na kurczaka, którym trudno się oprzeć. Jedwabisty chiński sos eksploduje smakiem, a mięso jest delikatne i soczyste z każdym kęsem. Miłego gotowania!