Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na małe co nieco? zdecydowanie najlepsza jest warzywna przekąska. sięgaj po jarzyny tak często jak tylko masz ochotę. jedz marchewkę- oglądając telewizje, pij soki pomidorowe pracując np przy komputerze, nie żałuj natki pietruszki do zupy....
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 140
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 140
Składniki
BROKUŁY- zapobiegają nowotworom. zielone różyczki są doskonałym źródłem witamin z grupy B i C (znacznie bogatszym niż owoce cytrusowe), dlatego wzmacniają układ odpornościowy i pomagają w walce z przeziębieniem. Zawierają również żelazo, kwas foliowy (wit B9) oraz cenny beta-karoten- przeciwutleniacz, z którego organizm wytwarza wit A ( powstrzymuje ona m.in. proces starzenia się komórek). Ponadto w brokułach znajduje się sulforafen, substancja która niszczy bakterie przyczyniające się do powstawania wrzodów i raka żołądka. Sulforafen zmniejsza tez ryzyko występowania nowotworów jelita, kobiecych narządów rodnych, sutka oraz chroni także oczy, a konkretnie komórki siatkówki przed promieniowaniem ultrafioletowym. ***wystarczy 10 g brokułów dziennie- taka porcja zaspakaja ponad połowę dziennego zapotrzebowania na wit C. Najlepsze są brokuły zblanszowane (wrzucone na chwilę do wrzątku - lub ugotowane na parze). CZOSNEK- walczy z infekcjami to jedno z najskuteczniejszych naturalnych lekarstw. działa silnie bakterio - i grzybobójczo ( odpowiada za to alicyna- substancja nadająca warzywu ostry zapach), dlatego jest bardzo pomocny w leczeniu infekcji dróg oddechowych (przeziębienia, grypy, a nawet zapalenia oskrzeli). Czosnek łagodzi również zaburzenia żołądkowo - jelitowe, gdyż przywraca jelitom ich naturalną florę bakteryjną. zawiera związki chemiczne, które obniżają krzepliwość krwi i poziom cholesterolu. regularne jedzenie czosnku pomaga zapobiegać miażdżycy i nadciśnieniu. ***Jeśli jesteś zdrowa- wystarczy zjeść ząbek czosnku dziennie, ale gdy się przeziębisz zwiększ dawkę do 2-ząbków, (zbyt duze ilości mogą wywołać ostry ból brzucha). Ogranicz jednak spożycie tego warzywa jeżeli masz problemy z krzepliwością, a także przed planowaną operacją- może on bowiem zwiększyć ryzyko krwawienia. SZPINAK - dba o oczy a to za sprawą luteiny, która chroni nasz wzrok przed promieniowaniem ultrafioletowym, szpinak zawiera też duże ilości kwasu foliowego, potasu, magnezu, manganu, miedzi, fosforu, a także działający antyrakowo beta - karoten. niestety jest także zasobny w kwas szczawiowy, dlatego szkodzi osobom chorym na reumatyzm, mającym skłonność do kamicy i kolek nerkowych. ***najlepiej jeść raz w tyg z odrobiną oliwy. RZODKIEWKA - poprawia pamięć ma duże ilości składników mineralnych (wapń, sód, żelazo, magnez, miedz, fosfor, chlor), witaminy ( A, B2, C ,PP) oraz związki siarki, ktore zapobiegają powstawaniu niektórych nowotworów. bardzo dobrze wpływa na prace mózgu (zwiększa jego ukrwienie). zaleca się stosowanie jej osobom mających kłopoty z trawieniem ( pomaga m.in. na wzdęcia) oraz cierpiącym na reumatyzm ***można ją jeść w dowolnych ilościach, najlepiej jako przekąskę miedzy posiłkami. MARCHEW - działa odmładzająco zawiera przede wszystkim ogromne ilości beta-karotenu- który organizm przekształca w wit A- odpowiada ona m.in. za wygląd skóry ( ujędrnia ją i odmładza), funkcjonowanie wzroku ( a zwłaszcza widzenie po zmroku), wspomaga też układ odpornościowy oraz chroni komórki przed wolnymi rodnikami. marchew redukuje również poziom cholesterolu we krwi (2 surowe marchewki dziennie obniżają do o mniej wiecej 10%) i likwiduje skłonności do zaparć ***najlepiej jeść 1 dziennie surową najcieniej obraną. SAŁATA - dla przyszłych mam Ma niemal wszystkie witaminy (w wyjątkiem D i K), jest też bogata w składniki mineralne m.in. potas i magnez. ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego (wit B9) powinna znaleźć się w jadłospisie kobiet w ciąży. niskokaloryczne warzywo jest też znakomitym składnikiem diet odchudzających. oczyszcza organizm, pobudza procesy trawienne, poprawia pracę wątroby, leczy zaparcia. zaleca się ją także osobom nerwowym, działa bowiem uspokajająca, przeciwskurczowo i bardzo dobrze wpływa na sen ***najlepiej jeść ją codziennie, oszczędnie dawkując jedynie tuczące sosy. NATKA - oczyszcza organizm pietruszka jest jednym z bogatszych źródeł witamin (A, C, E, PP, K) i żelaza - 100g natki dostarcza nawet kilkanaście mg tego pierwiastka. poleca się ją szczególnie chorym na anemie, przepracowanym ( usuwa zmęczenie i uspakaja), dzieciom oraz kobietom w ciąży. natka usuwa nadmiar wody z organizmu ( pomaga w schorzeniach nerek), ma tez właściwości odtruwające ***wystarczy 1 łyżka natki by pokryć całodzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminy. CEBULA - wzmacnia odporność wprawdzie to pikantne warzywo ma niewiele witamin, za to posiada cudowną właściwość rozpuszczania fibryny ( włóknika tworzącego się podczas krzepnięcia krwi i niebezpiecznego dla osób które prowadzą mało ruchliwy tryb życia). cebula korzystnie też wpływa na perystaltykę jelit oraz działa pobudzająco na układ sercowo - naczyniowy. zawarte w niej związki siarki (kwercetyna) pomagają natomiast hamować wzrost komórek nowotworowych. świeży sok z cebuli to wspaniały lek na schorzenia górnych dróg oddechowych, w medycynie ludowej cebulę stosuje się jako środek moczopędny. zielone liście tego warzywa- czyli szczypiorek zawierają witaminy C, B, PP, karoten oraz dużo wapnia i potasu, jedzenie szczypiorku zaleca się dzieciom o małym apetycie i niskiej odporności ***cebulę i szczypiorek można jeść do woli. KUKURYDZA - polecana rekonwalescentom ma dużo skrobi i białka, jest też cennym źródłem beta-karotenu, witaminy C, witamin z grupy B oraz minerałów ( potasu, magnezu, cynku, fosforu i żelaza) dietetycy polecają ją osobom osłabionych długotrwałą chorobą i uczulonym na gluten. zawarte w niej związki przeciwdziałają odkładaniu się cholesterolu, a tym samym zmniejszają ryzyko chorób serca i naczyń krwionośnych ***co najmniej raz w tygodniu należy jeść ziarna z puszki lub gotowaną kolbę. PAPRYKA - poprawia pracę jelit jest prawdziwą kopalnią witaminy C, - w porcji zielonej papryki jest jej co najmniej dwa razy tyle co w pomarańczowej, znowu czerwona zawiera jeszcze więcej tej witaminy. papryka zaopatruje organizm w beta-karoten, są w niej także bioflawonoidy ( neutralizują wolne rodniki i chronią przed rakiem). ponadto papryka pobudza trawienie i perystaltykę jelit. Ponieważ silnie działa na błony śluzowe uważana jest za bardzo skuteczny afrodyzjak; ***paprykę można jeść do woli, zwłaszcza latem- chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym) POMIDORY - dobre na odchudzanie są wręcz nieocenione w diecie odchudzającej, ponieważ zawierają błonnik i dużo wody, za to niewiele kalorii. poleca się je cierpiącym na schorzenia nerek, a także narażonym na przewlekły stres ( zawierają sole bromu, które działają uspokajająco). ponadto pomidory to bogate źródło beta-karotenu , witamin (B, C, E ), minerałów (potasu, wapnia, sodu, żelaza) oraz cennego likopenu. Ta substancja jest silnym przeciwutleniaczem obniżająca poziom cholesterolu i ma dobroczynny wpływ na serce. osoby które mają wysoki poziom likopenu we krwi, nie tylko dwa razy rzadziej zapadają na zawał, ale i raka żołądka i jelit. ***Likopen najlepiej wchłaniany jest z gotowanych przetworów pomidorowych : soku, koncentratu, wystarczy szklanka soku dziennie.