Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gicz wołowa to jeden z moich popisowych numerów. Wyjątkowo lubię to mięso, gdyż jako mięso czerwone jest bogate w żelazo hemowe z dodatkiem kolagenu. Niesamowicie pachnie, a upieczenie go w glinianym naczyniu żaroodpornym dodaje specyficznego posmaku. Przygotowywanie tego dania (oprócz oczywiście smaku i aromatu) ma jedną zaletę: mamy mnóstwo czasu na inne ciekawe zajęcia, gdyż czas czas pieczenia to 3-4 godziny
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 301
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2449
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 4774
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 105
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1566
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 301
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2449
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 4774
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 105
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1566
Składniki
Gicz nacieramy świeżo zmielonymi solą i pieprzem.
Na patelni rozpuszczamy masło i obsmażamy na rumiano z obu stron. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego.
Cebulę i pora siekamy, doprawiamy tymiankiem a następnie szklimy na maśle pozostałym po smażeniu mięsa. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dobrze, jeśli podłożymy część pod mięso. Pomidorki przekrawamy na pół, morele siekamy, a jabłko kroimy na grube plastry i układamy wokół mięsa. Całość posypujemy przyprawą do piernika.
Naczynie zamykamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni, grzanie góra dół, bez termoobiegu i pieczemy ok. 3-4 godziny (zależy, jak grube mamy plastry mięsa – piekłam 3 godziny przy grubości ok. 4-5 cm). Po mniej więcej dwóch godzinach sprawdzamy, co się z naszym mięsem dzieje i podlewamy cydrem. Mięso jest idealne wtedy, gdy samo odchodzi od kostki.
Serwujemy z puree ziemniaczanym, kiszoną kapustą lub kiszonym ogórkiem. Pycha!
po inne fajne przepisy zapraszam na www.kateskitchen.pl